Çocuk Gözüyle Çevre Sorunları Kitap Haline Getirildi

Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, 2013 yılının Kasım ayında, öğrencilerin 5 grup oluşturarak gerçekleştirdiği çalıştay sonrası hazırlanan kitapta, 'Ailemiz bize çevre ile

Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, 2013 yılının Kasım ayında, öğrencilerin 5 grup oluşturarak gerçekleştirdiği çalıştay sonrası hazırlanan kitapta, 'Ailemiz bize çevre ile ilgili eğitim vermiyor. Çöplerin geri kazanılabileceğini bilmiyoruz. Suyun nasıl kullanılacağını bilmiyoruz. Şehrimizde yeşil alanlar çok az. İnsanlarımız çevreye ve hayvanlara karşı duyarsız. Sigara içen küçük çocukların sayısı çok fazla. Araçlardan çıkan egzoz dumanları çok fazla. Okulumuzda toprakla oynamak istiyoruz ama her yer beton. Ağaçları her ay tıraş ediyorlar, onlar büyüyemiyor. Piknik yerlerimiz oyun alanlarımız çok az ve çimlerde oyun oynatılmıyor. Bisiklet yolları yetersiz. Hayvanlar başıboş ve bakımsız' başlıkları ön plana çıktı.
Kitapta çözüm önerilerini de sıralayan çocuklar, oyuncak değişim merkezi oluşturularak kendi oyuncaklarından sıkılanların başka oyuncaklarla oynama fırsatı bulmasını, hayvan barınaklarının sayısının arttırılmasını, engelli yollarının yapılmasını, bisiklet yollarını işgal edenlere büyük cezalar kesilmesini, hava kirliliğinin önüne geçilmesini, geri dönüşüm kutularının sayısının arttırılmasını, anne-baba ve öğretmenlere çevre eğitimi verilmesini istedi.
Düzenlenen çalıştay ve hazırlanan kitapla ilgili yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen SÜÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ziya Gündüz, geleceğin mimarları olan çocukların yaşadığı çevreye bakış açıları, çevre konusunda nelerden rahatsız oldukları, büyüklerden neler istedikleri ve tüm bu sorunlara ne gibi çözüm yolları önerdiklerini öğrenmek istedikleri için 'Konya Çocuk Çevre Çalıştayı’nı düzenlediklerini söyledi. Çalıştaya katılan öğrencilerin hayallerini ve beklentilerini topluma duyurmak üzere de Türkiye'de ilk kez bir 'Çocuk Çalıştay Kitabı' hazırladıklarını anlattı. Gündüz, çocukların çalıştayda yazdıkları çevre ile ilgili mektupları da , Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilgili bakanlıklar Valilik ve büyükşehir belediye başkanlığına ulaştıracaklarını da sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: