"Çocuk işçiliği" gerekçesiyle güzellik yarışmasına yasak

Belçika'da kız çocukları arasında ilk kez düzenlenecek olan "Mini Miss Belçika" adlı güzellik yarışması, "çocuk işçiliği yasalarına aykırı olduğu" gerekçesiyle yasaklandı. Hükümet, yarışmanın çocukların ruh ve beden sağlığına zarar vereceğini savunuyor.

Yusuf Özkan

Lahey, Hollanda

Belçika'da kız çocukları arasında ilk kez düzenlenecek olan "Mini Miss Belçika" adlı güzellik yarışması, "çocuk işçiliği yasalarına aykırı olduğu" gerekçesiyle yasaklandı.

Hükümet, yarışmanın çocukların ruh ve beden sağlığına zarar vereceğini savunuyor.

Yarışmanın düzenleyicisi ise, karara karşı dava açmaya hazırlanıyor.

Belçika'da 21 Temmuz'da ilk kez yapılacağı duyurulan "Mini Miss Belçika" çocuk güzellik yarışması, kamu oyunda yoğun tartışmalara neden oldu.

Yarışmaya, yaşları 6 ile 10 arasında değişen 200 kız çocuğu başvurdu.

Reklam
Reklam

Çocuk hakları savunucuları ve medyanın yarışmaya ilişkin eleştirileri, hükümet tarafından da haklı bulundu.

"Çocuklara zarar verir"Belçika Sosyal Müfettişliği tarafından yapılan inceleme sonunda, güzellik yarışmasının, "çocuk işçiliği" olduğuna karar verildi.

Müfettişlik, yarışmanın çocuklara bedensel yük getirmesi dışında, "güzellik kavramının" da ruh sağlığına zarar verdiğini vurguladı.

Belçika Sosyal Müfettişliği'ne göre, güzellik kavramı, bir çocuğun neredeyse hiç kontrolünün olmadığı bir konu.

Bu nedenle "güzellik idealinin yüceltildiği" böyle bir yarışma, çocukların büyük bölümü üzerinde olumsuz etkiye yol açabilir.

Bu görüş üzerine Çalışma Bakanı Kris Peeters, çocuk güzellik yarışmasının yasakladı.

Peeters, müfettişliğin görüşlerinden memnun. Çünkü kendisi de, yarışma için, "iyi bir fikir değil, uygunsuz bir etkinlik" değerlendirmesinde bulunuyordu.

Belçikalı bakana göre, yasalar da bu görüşünü doğruluyor. Çalışma Bakanı, "Yasalar net. Bu çocuk işçiliğidir ve bu da yasaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Fransa da yasaklamıştıYarışmayı düzenleyen Darline Devos ise, bakanlığın yasak kararına karşı dava açacağını açıkladı.

Devos, yarışma için başvuran 200 kız çocuğunu hayal kırıklığına uğratmayacağını söyledi.

Benzer bir tartışma 3 yıl önce Fransa'da da yaşanmıştı.

Bir Fransız moda dergisinin makyajlı, doldurulmuş sutyen ve topuklu ayakkabı giymiş 10 yaşındaki bir kız çocuğunun fotoğrafını yayımlaması, tartışmalara neden olmuştu.

"Çocukların cinsel objeye dönüştürüldüğü" eleştirileri üzerine senato, 16 yaşından küçük çocukların katıldığı bu tür yarışmaların yasaklanmasını kararlaştırmıştı.