Çocuk işçiliğinin ortadan kalkması için proje

Ankara - Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Temsilciliği, 7 ilde "Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması Projesi"ni uygulamaya koyuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın da destek vereceği proje, 6-17 yaş grubundaki çalışan ve risk altındaki çocuklar ile ailelerini hedef alıyor.

Proje, çocuk işçilere yönelik bilinç ve duyarlılığın artırılmasını, çalışan çocuklarla ilgili izleme ve değerlendirme mekanizmaları oluşturulmasını, eğitim ve danışmanlık hizmetleri aracılığı ile çocuk işçiliğinin önlenmesini ve çalışan çocukların çalıştıkları işlerden çekilmesini amaçlıyor.

Reklam
Reklam

Çalışan çocuklar için bir dizi eğitim ve rehabilitasyon hizmetini içeren proje, çocukların ailelerine dönük çeşitli programları da öngörüyor.
ILO'nun Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması Projesi, Çankırı, Kastamonu, Ordu, Erzurum, Elazığ, Van ve Sinop'ta uygulamaya girecek.
2 yıllık bir uygulama süresi bulunan proje, yedi aşamadan oluşacak.

Proje için gerçekleştirilen araştırmaya göre, ülkemizde 6-17 yaş grubunda ekonomik olarak faal durumda 1.6 milyon çocuk bulunuyor. Bunların yüzde 70'i de 15-17 yaş grubunda yer alıyor. Çalışan çocuk sayısı da, bu yaş grubundaki tüm çocukların hemen hemen yüzde 10'unu oluşturuyor. Söz konusu yaşlardaki her 10 çocuktan birinin çalışması, Türkiye'de çalışan çocuklar sorununun boyutlarını arttırıyor. Ancak Türkiye'de 6-9 yaş grubundaki çocuk işçiliğinde azalma gözleniyor.

Türkiye'de en fazla çocuk işçinin çalıştığı sektörün tarım olduğu görülüyor. 12-17 yaş grubunda çalışan çocukların yüzde 58.9'u tarımda, yüzde 21,1'i hizmet sektöründe, yüzde 20,1'i ise sanayide istihdam ediliyor.

Reklam
Reklam