Çocuk işçiliğiyle mücadele

SAMSUN (İHA) - Türkiye'de ciddi bir sorun olan çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda Avrupa Birliği'nin (AB) önemli bir projeyi finanse edeceği bildirildi. Proje kapsamında bin 500 çocuk işten alınarak, okullara yönlendirilecek.

AB Samsun Bilgi Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre AB, Türkiye'de ciddi bir sorun olmaya devam eden çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda Türkiye'ye destek olmak amacıyla önemli bir projeyi finanse edecek. "Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması" projesi kapsamında bin 500'ün üzerinde çocuk işten alınarak okula yönlendirilecek. Bu, aynı zamanda AB'nin çocuk işçiliği alanında Türkiye'de destek verdiği ilk proje olma özelliğini de taşıyor. 5.3 milyon Euro bütçeli proje, Türkiye'de 2015 yılına kadar çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılmasına katkıda bulunacak. Bu yönde ulusal ve bölgesel kapasite geliştirilerek, çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerine maruz kalan çocukların bu durumdan kurtarılması ve başka çocukların da çalışmaya başlamasının engellenmesi hedefleniyor.
Proje, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışan Çocuklar Bölümü tarafından Uluslararası Çalışma Örgütü'nün vereceği teknik destekle yürütülecek. Proje kapsamında pilot il seçilen Çankırı, Kastamonu, Sinop, Ordu, Erzurum, Elazığ ve Van'da ofisler kurulacak. Bu ofisler, çalışan çocuklara ve ailelerine eğitim, çocukların işten uzaklaştırılması, işe başlanmasının önlenmesi, izlenmesi ve danışmanlık hizmetleri verecek.

Reklam
Reklam

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 1999 yılında gerçekleştirilen Çocuk İşgücü Araştırması'na göre Türkiye'de 6-17 yaş arası çocukların yüzde 10'u, yani 1.6 milyon çocuk iş piyasasında çalışıyor. Bu çocukların yüzde 57.6'sı tarım sektöründe, yüzde 21.8'i sanayide, yüzde 10.2'si ticaret ve yüzde 10.4'ü de hizmet sektöründe çalışıyor.