Çocuk ölümleri 1990'dan beri yarı yarıya azaldı

Dünya Sağlık Örgütü ve BM Çocuklara Yardım Örgütü UNICEF'in hazırladığı raporda dünya genelindeki çocuk ölüm oranlarının 1990'dan bu yana yarı yarıya azaldığı belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler (BM), dünya genelindeki çocuk ölüm oranlarının 1990'dan bu yana yarı yarıya azaldığını açıkladı.

Çocuklara Yardım Örgütü UNICEF'in hazırladığı raporda 25 yıl önce beş yaşın altındaki 12,7 milyon çocuğun öldüğü, ancak bu yıl ilk kez sayının altı milyonun altına düşeceğinin öngörüldüğü vurgulandı.

Ancak yardım örgütleri hâlâ büyük sorunlar olduğuna dikkat çekiyor.

BM'nin 1990 ve 2015 arasında çocuk ölüm oranlarını üçte iki oranında azaltma hedefinin gerçekleşmeyeceği, bu süreçte yüzde 53'lük bir azalmanın kaydedildiği vurgulanıyor.

Reklam
Reklam

UNICEF Genel Sekreter Yardımcısı Geeta Rao Gupta "Küresel ölçekte büyük bir ilerleme kaydettik. Ama hâlâ çok sayıda çocuk beşinci doğum günlerini görmeden önlenebilir hastalıklardan ölüyor. Bu durum bizi çabalarımızı ikiye katlamaya yöneltmeli ve yapılması gerekeni yapmalıyız" dedi.

Her gün 16 bin çocuk ölüyorRaporda her gün beş yaşın altındaki 16 bin çocuğun öldüğü dile getirildi. Kurbanların çoğu zatürre, ishal ve sıtma gibi önlenebilir hastalıklardan ölüyor.

Ölümlerin yarısı ise yetersiz beslenme kaynaklı.

Beş yaşın altındaki çocuklarda en riskli dönem doğumdan hemen sonraki birkaç gün. Bebeklerin yüzde 45'i ilk bir ay içinde hayatını kaybediyor.

Raporda dünya genelinde çocukların hayatta kalma şansları arasındaki eşitsizliğe de dikkat çekiliyor.

Çalışmada Sahra altı Afrika ülkelerinde doğan çocukların beş yaşından önce ölme ihtimallerinin 12'de bir olduğu belirtilirken, gelişmiş ülkelerde bu oranın 147'de bir olduğu vurgulanıyor.