Ankara (AA)- Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy, tekrarlayan çocuk ölümlerinin bu görevi yüklenen bakanlıkların siyasi sorumluluğunu gerektirdiğini öne sürerek, "İstifa diye bir müessese bu dönemin siyasi iktidarının gündeminde hiç bir zaman olmuyor" dedi. Gürsoy, TTB Genel Merkezi'nde İzmir'deki bebek ölümlerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, geçen ay Ankara'da yaşanan bebek ölümlerinin ardından İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 1 günde 13 bebeğin hayatını kaybetmesiyle bu olayların "trajik bir tabloya" dönüştüğünü ifade etti.
Gürsoy, "Bu son olay, henüz nedenleri bakımından tam açığa çıkmış değil. Erken gömülen 5 çocuk var. Onların otopsilerinin sonuçları, kan kültürlerinin sonuçları henüz beli değil. Dolayısıyla bir enfeksiyon olasılığından söz etmek mümkün ama henüz onun da net, berrak kanıtları elimize geçmiş değil" diye konuştu.
Söz konusu hastanede 30'u kuvöz, 15'i beşik toplam 45 yatak kapasitesinin yanı sıra 10 solunum cihazı ve 30 monitör bulunduğunu kaydeden Gürsoy, bunların hastanenin yeterli sayılabilecek altyapıya sahip olduğunu gösterdiğini bildirdi. Gürsoy, hastanede 1 yeni doğan uzmanı, 1 çocuk uzmanı ve 5 asistanın bulunduğunu,
hekim bakımından personel yetersizliği yaşanmadığını dile getirdi.Hastanede 38 hemşirenin görev yaptığını ancak bebek ölümlerinin yaşandığı gece 7 nöbetçi hemşirenin bulunduğunu belirten Gürsoy, "Tabii bu 45 yatağın bütünün yoğun bakım derecesi bakımından bebeklerin durumlarıyla ilgili net bir rakam elimizde yok ama nöbetçi hemşire sayısının standartlara göre biraz yetersiz olduğu anlaşılıyor. Ama nedenler henüz ortaya çıkmış değil" dedi.
Olayın tek bir nedeni olmadığını kaydeden Gürsoy, "Altyapı eksiklikleri bu hastane için ne derece doğru onu söyleyemeyiz. Yeni bir binaya 2 yıl önce taşınmışlar. Bu yeni taşınmış olmanın bir takım tam yerleşememe sorunları olabilir. Hasta yoğunluğunun söz konusu olduğu kesin" diye konuştu.
Gencay Gürsoy, bütün bu sorunların altında "eğitim ve koordinasyon eksikliğinin" yattığını ifade ederek, birçok olayda hemşire dışı sağlık çalışanının hizmet vermesinden dolayı eğitim sıkıntısı yaşandığını söyledi.Sağlıkta Dönüşüm Programı ile taşeron sağlık hizmetinin hemen hemen tüm hastanelerde başvurulan bir hizmet haline geldiğini kaydeden Gürsoy, bunun önemli bir eksikliğe neden olduğunu savundu. Olayın önümüzdeki günlerde daha net anlaşılacağını dile getiren Gürsoy, "İstifa diye bir müessese bu dönemin siyasi iktidarının gündeminde hiç bir zaman olmuyor. Bu olayda da tabii birbiri arkasına tekrarlayan bu çocuk ölümleri, bu görevi yüklenen bakanlıkların siyasi sorumluluğunu gerektiren bir şey" dedi.
Sağlık Bakanlığının konuyla ilgili ciddi tedbirler almasını isteyen Gürsoy, TTB'nin ve sivil toplum kuruluşlarının da Bakanlığa destek verebileceğini ifade etti.