Çocuk sahibi olmak istiyorsanız bu hormona dikkat!

Fsh hormonu hem kadın hem erkeklerde bulunan bir hormon türüdür. FSH erkeklerde sperm üretiminden sorumluyken kadınlardaki görevi döllenme için olgun yumurta üretmek amacıyla yumurtalıkların uyarılmasından sorumludur.

Kadınlar ve erkeklerin çocuk sahibi olmasının belirleyici etkenlerinden biri de fsh hormonudur. Kadın ve erkeklerin belirli bir yaştan sonra çocuk sahibi olma olanakları değişmektedir. Bu duruma etki eden en önemli faktörlerden biri de fsh hormonu değerleridir. Hormondaki dalgalanmalar çocuk sahibi olma şansını azaltabilir.

FSH hormonu nedir?

Kadında FSH hormonu (Follicle stimulating hormone, Folikül uyarıcı hormon) beyinde hipofizden salgılanır ve adından da anlaşıldığı gibi yumurtalıklardaki folikülleri uyarır, büyümesini sağlar.
Fsh hormonu hangi durumlarda önemlidir?

Reklam
Reklam

Fsh hormonu hiç adet görmeyen kadınların sağlık değerlendirilmesi yapılması durumu açısından oldukça önemlidir. Çocuk sahibi olamayan çiftlerin de fsh hormonu değerlerine baktırmaları gerekmektedir.

Beyinden FSH’nın yetersiz salındığı durumlarda FSH değeri 1-3 mIU/ml’nin altında çıkacaktır ve bu gibi durumlarda düzenli adet görülmesi için dışarıdan hormon hapları takviye edilmeli ve gebelik istendiğinde de iğnelerle FSH verilmelidir.

Fsh yüksekliği de fsh düşüklüğü de çocuk sahibi olmak açısından kişiyi sıkıntılara sokabilir. Bu nedenle fsh hormonunun ne düşük ne de çok yüksek olması gerekir.

Fsh hormonu kaç olursa hamile kalınır?

FSH hormonu değeri 10'un üzerine çıktığında hamile kalma şansında düşüş meydana gelebilir. FSH 15'in üzerine çıktığında hamile kalma problemi ciddi seviyede olur. FSH'teki artış ne kadar fazla olursa gebelik elde edilmesi o kadar zorlaşır.

Fsh hormonu yüksekliği belirtileri nelerdir?

Fsh hormonu kadında olacağı gibi erkekte de meydana gelen bir durumdur. hem erkekte hem de kadında fsh hormonu yükseldiğinde farklı belirtiler meydana getirmektedir.
Fsh hormonunun yüksekliğini tespit edebilmek için ilk olarak kan tahlilinin yapılması gerekmektedir. Örneğin; kadınlarda hormon değerlerinin sağlıklı bir şekilde ölçülebilmesi için yapılacak kan tahlillerinin adet döngüsünün 3. gününe ( 2 – 5 gün aralığına ) denk getirilmesi gerekmektedir.

Reklam
Reklam

Kadınlarda fsh hormonu yüksekliğinin belirtileri hamile kalamama, adet olamama gibi belirtiler şeklinde kendini göstermektedir.

Erkeklerde ise fsh hormonu yüksekliği belirtileri şu şekilde kendini göstermektedir;

Erkeklerde fsh hormonu yüksekliği testislerin hiç olmaması aynı zamanda testislerin olmasına rağmen hiç gelişmemiş olmasıdır. Bu hormonun düşük olması erkeklerde de çocuk sahibi olma olasılığını sıfıra indirmektedir.

Anahtar Kelimeler: