Çocuk strateji belgesi açıklandı

Türkiye Ulusal Çocuk Strateji Belgesi, Çocuk Hakları Üst Kurulu üyelerine son şeklini verilmek üzere sunuldu....

Türkiye Ulusal Çocuk Strateji Belgesi, Çocuk Hakları Üst Kurulu üyelerine son şeklini verilmek üzere sunuldu. 2012-2016 yıllarını kapsayan strateji belgede 'çocuğa saygı ve çocuk hakları kültürünü geliştirmek', 'çocuğun katılım hakkını her alanda sağlamak' gibi ana hedefler belirlendi.

Ankara Palas’ta gerçekleşen toplantıda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Türkiye’nin 2023 vizyonunu ancak güçlü bir toplum ile yakalayabileceğini belirterek, çocuk haklarının da bu kapsamda düşünülmesi gerektiğini kaydetti. Şahin, çocuk hakları konusunda farkındalık oluşturulması ve çocuk hakları kültürünün davranış biçimi haline dönüştürülmesinin önemini vurguladı. Türkiye’nin çocuk hakları konusunda uluslar arası tüm anlaşmaları imzaladığını söyleyen Şahin, “Hukuki alt yapıda gelinen noktayı sürekli iyileştirmeye, kalite bazlı yönetimi geliştirmeye çalışıyoruz.” dedi.

Reklam
Reklam

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın görev alanı içindeki tüm konularda sivil toplum örgütleri ile işbirliğine ihtiyaç olduğunun altını çizen Şahin, buna örnek olarak da 8 Mart’ta çıkan Kadına Yönelik Şiddet Yasası'nı gösterdi. Şahin, çocuk stratejisinde de içerisinde Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Şehircilik Bakanlığı gibi çok sayıda bakanlığın yer alması gereken bir alan olduğunu söyledi. Bu alanda ciddi bir işbirliğine gerek duyulduğunu aktardı. Şahin, çocuğun doğuştan gelen haklarını koruyacak, gelişimini takip edecek, karar alma mekanizmasına katılımını sağlayacak, olabilecek tehlikelere karşı korunmasını sağlayacak, çocuk ihmal ve istismarını önleyecek düzenlemelerin yapılması gerektiğini kaydetti. Şahin, çocuk dostu medya ve çocuk adalet sistemini önemsediklerini vurguladı.

Şahin sözlerine şöyle devam etti: “Çocuk istismarına, ihmaline, çocukların çevre faktörüne bağlı olarak yaşadığı tehlikeye karşı ara mekanizmalar koymadan, onları mahkeme süreci ile karşılaştırdığımız zaman; rehabilitasyon sistemini de güçlü bir şekilde yapamadığımız zaman geri dönüşü zor olan birçok sorunu beraberinde yaşıyoruz. O yüzden mutlaka ara destek mekanizmaları koymamız gerekiyor. Adalet Bakanlığımız ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak bunu birebir çalışmamız gerekiyor. En önemli yapılması gereken şeylerden biri de izleme ve değerlendirme. Hangi noktada hangi kurum ne yapacak, sivil toplum ile nasıl bir işbirliği yapacağız, bugün bu toplantıda bunların hepsini değerlendirmek istiyoruz. Bunların hepsini sizin bilginize sunmak; biz bu stratejik belgede ne hedefliyoruz, nasıl bir planlama yapıyoruz burada gelinen noktayı sizlerle paylaşmak; sizlerden aldığımız bilgi doğrultusunda da bu süreci yönetmek istiyoruz.”

Reklam
Reklam

Şahin, stratejik planda hangi alanda, kiminle nasıl planlamalar yapılacağının yer aldığını kaydetti. Çocuk hizmetleri ile ilgili bir Bilim Kurulu oluşturduklarını ifade eden Şahin, “Hukuki düzenlemedeki eksiğimizi çalıştık. Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulan alt komisyon bizim götürdüğümüz altyapı üzerinde çalışıyor. Bir taraftan çocuklarımızın çocuk mağduru ve çocuk faili, çocuğu suça iten etmenler ve çevre faktörü ile ilgili rehabilitasyon sistemini çalıştık. Kendi rehabilitasyon sistemimizi güçlendirirken, özellikle Adalet Bakanlığı bünyesinde çocuklarımızla ilgili cezaevlerinde ne yapılması gerekiyor, bunların hepsini de karşılıklı koordine ederek çalışmamızı yapıyoruz.” diye konuştu.

STRATEJİ PLANI 2012-2016 YILLARINDA YAPILMASI GEREKEN EYLEMLERİ İÇERİYOR

Bakan Şahin’in konuşmasının ardından Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Abdülkadir Kaya, strateji belgesi ile ilgili bir sunum yaptı. Kaya, söz konusu belgenin 2012-2016 yılları arasında yapılması gereken eylemleri kapsadığını aktardı. Kurulun bu gün Çocuk Hakları Strateji Belgesini görüşeceğini söyleyen Kaya, “Kabul görürse de onaylayarak Türkiye genelinde uygulanmak üzere yürürlüğe girmesini sağlayacak.” dedi.

Reklam
Reklam

Ulusal Çocuk Hakları Strateji Belgesi’nin çocuk haklarının korunması ve yaygınlaştırılması için yapılması gereken çalışmaların temel hedeflerini belirlediğini kaydeden Kaya, “İlgili tüm kurum ve kuruluşları kapsayan genel stratejik hedefler bu belgede belirlendi.” dedi.

Kaya’nın verdiği bilgiye göre, söz konusu belgede stratejik amaçlar şöyle:
- Çocuğa saygıyı ve çocuk hakları kültürünü geliştirmek.
- Çocuğun katılım hakkını her alanda sağlamak.
- Medeni haklar ve özgürlükler, çocuk hakları eğitimi, bilim, sanat ve spor eğitimi.
- Çocuğun sağlığını ve sosyal güvenliği tam olarak sağlamak.
- Aile ve çocuğa yönelik destek ve özel korunma hizmetleri.
- Çocuk adalet sistemi
- Çocuk dostu medya
- İzleme, takip ve değerlendirme.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: