Çocuk suçlu oranı artıyor

ANKARA (İHA) - Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Er, Iraklı polislerin Ürdün'de eğitilmesi için 33 eğiticinin hazırlandığını belirterek, "Ne zaman bu görev bizden istenirse biz bu göreve hazırız. Diğer boyutuyla ilgili gerek Bakanlığımızdan gerek Genel Müdürlüğümüzden Maliye Bakanlığı'na herhangi bir başvuru yapılmadı. Ödenek bizim sorumuz değil" dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Er, haftalık olağan basın toplantısında mala karşı suçlarla mücadele ve çocukların karıştığı suçların önlenmesi ile ilgili bilgi verdi. Er, mala karşı işlenen suçların faillerinin çoğunluğunun çocuklardan oluştuğu ve bu çocukların bu suçların faili olarak yakalandığı ve bu sayıda da her geçen gün artış kaydedildiğinin tespit olunan bir gerçek olduğunu belirterek, mala karşı işlenen suçlarda özellikle 18 yaş altındaki çocukların ortalama yüzde 25.56 oranında bu olaylara karıştığı, bazı illerde ise bu oranın yüzde 40'lar seviyesine ulaştığı ve her geçen gün bu oranın arttığının yine istatistiki verilerden anlaşıldığını söyledi.

Reklam
Reklam

Er, Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner'in imzası ile tüm illere gönderilen bir genelgeyle mala karşı işlenen suçlarda suç analizleri yapılarak suçun yeri, işleniş zamanı, suçluların yaşı, ekonomik durumu, eğitim seviyesi, sabıka durumu ve suç işleme yöntemi gibi değişken özellikler ortaya çıkartılarak, şehir suç haritalarının oluşturulması, önleyici tedbirler alınarak, ekip sayısı ve kontrollerin buna göre geliştirilmesi istendiğini vurgulayarak, bu tedbirler çerçevesinde yaya devriyelere önem verilmesi, devriye hizmetlerini yaygınlaştırarak suçun yoğun olarak işlendiği bölgelerde şüpheli şahısların adli ve önleme aramaları yönetmeliğinin 21. Maddesi uyarınca, kimlik kontrollerinin yapılmasına ağırlık verileceğini kaydetti.

Er, vatandaşlarla gerekli diyalog ortamı oluşturulması için huzur toplantıları düzenlenmesi, yapılan bu toplantılar çerçevesinde halkın güvenliğe ilişkin sorunlarının dinlenmesi ve onların da suça karşı mücadelede desteklerinin alınarak suçlarla mücadelede toplum desteğinin sağlanmasına önem verilmesi istenilen genelgede, suç şüphesi altındaki çocukların aileleri ile de temas kurularak yönlendirilmelerinin hizmette başarıyı artıracağı düşünüldüğünün belirtildiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Genelgede, kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel teşebbüse ait yerlerde özel güvenlik teşkilatlarının kurulması ve bu yerlerin, özel güvenlik teşkilatlarınca korunmasının yapılması ve güvenliğinin sağlanmasının suçlarla mücadelede önemli bir etken olacağı düşünüldüğünden bu yöndeki çalışmalara önem verilmesinin istendiğini belirten Er, mala karşı işlenen suçlarda, bir bölge içerisinde suç işleyen faillerin değişik illerde de bu suçlara tevessül ettikleri görüldüğüne dikkat çekerek olaylarla ilgili çevre illerle koordineli olarak çalışmalar yapılmasına önem verileceğini kaydetti.

Er, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun yayaların güvenliği ile ilgili bir genelge yayınladığını hatırlatarak, il ve ilçelerde genelge doğrultusunda çalışma grupları oluşturularak toplu taşıma araçlarının hareket ve varış noktaları ile indirme ve bindirme yerleri, kavşaklar, yaya kaldırımları ve geçitleri, alt ve üst geçitlerin gözden geçirileceğini, varsa bunlarla ilgili gerekli ek tedbirler alınacağını kaydetti.

Er, şehirlerin yol ve trafik durumu ile trafik kazalarına ait sonuçları dikkatle değerlendirilerek, özellikle okul, hastane ve alışveriş merkezlerinin yoğun olduğu yerlerdeki yollar ile tünel çıkışları gibi görüş mesafesinin kısıtlı olduğu yerlerde uyulması gereken güvenli hız sınırlarının gerekiyorsa yeniden belirleneceğini vurgulayarak şehir içinde gerekirse 30 km hız sınırı getirilebileceğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi Yönetmeliği ile ilgili de bilgi veren Er, 2918 sayılı karayolları trafik kanunun 48. maddesine göre, alkollü olarak 2. defa araç kullanmaktan sürücü belgesi alınan sürücülere, Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi sürücü davranışlarını geliştirme eğitimi verilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından birlikte yeni bir yönetmelik hazırlandığını vurguladı.

Yönetmeliğin amacının alkol alan sürücünün kendisini tanımasını sağlayarak, bu haliyle trafiğe çıkmasının uygun olmadığı bilincini yerleştirmesi olduğunu kaydeden Er; eğitimin, Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği illerde, bakanlık tarafından yapılacak eğitimde yetiştirilen psikiyatri uzmanı, pratisyen hekim ve trafik eğitimcileri tarafından verileceğini bildirdi. Verilecek eğitimin, izleme -değerlendirme olmak üzere 2 bölümden oluştuğunu belirten Er, eğitimin süresi haftada 1 gün 6 saatten 4 hafta olmak üzere toplam 24 saat olduğunu açıklayarak eğitimi başarıyla tamamlayan sürücülerin, izleme ve değerlendirme bölümüne alınarak ve yapılan değerlendirme sonucuna göre trafiğe çıkıp çıkmayacağının belirleneceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Er, toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin şehir içindeki hız limitlerinin 30 km'ye düşürülebileceği yönündeki Bakan Aksu'nun genelgesindeki maddeyi hatırlatarak, "30 kilometreyi geçenlere ceza verilecek mi?" şeklindeki sorusuna Er, il ve ilçelerde kurulan Trafik Komisyonları'nın kararları ile trafik düzenlemelerin yürütüldüğüne dikkat çekerek, "Elbette can güvenliği en önemli konudur. Bu nedenle İllerde tespit edilecek hız limitleri belki de zaman zaman, belli saat limitlerinde 30 km'ye kadar düşürülebilecek" diye cevap verdi.

Zina ile ilgili yeni düzenleme yapılması durumunda polisin yapacağı uygulamnın sor3fdnca korunmasının yapılmulması üzerine Er, "Yeni bir yasal düzenleme yapılmadan herhangi bir yorum getirmem söz konusu değil" dedi.

Bir gazetecinin İzmir'de ki Çamlıca ailesinin durumu ile ilgili bir sorusuna ise Er, "Ailenin güvenliği sağlanmıştır. Koruma verilmiştir. Özel ekipler oluşturularak birinci olaya karışan 4 kişi yakalanmıştır, halen cezaevinde bulunmaktadırlar. İkinci olayda da sanıklar tespit edilmiştir. Yakalanma çalışmaları sürdürülmektedir" karşılığını verdi.

Reklam
Reklam

Iraklı polislerin Ürdün'de eğitimi için ödenek istendiği iddialarına ise Er, "Dışişleri Bakanlığı'nın Şubat ayında Irak polisinin Ürdün'de eğitimi ile ilgili yazılı bir talepleri oldu. Bu eğitime ilişkin olarak biz Emniyet Teşkilatı bünyesinde 33 kişilik bir eğitici grubu seçtik. Ne zaman bu görev bizden istenirse biz bu göreve hazırız. Diğer boyutuyla ilgili gerek bakanlığımızdan gerek genel müdürlüğümüzden Maliye Bakanlığı'na herhangi bir başvuru yapılmadı, herhangi bir ödenek talebinde bulunulmadı. Uluslararası konjektür neyi gerektirse, devletimin yüce makamları hangi görevi verirse Türk polisi bu göreve hazırdır. Türk polisi 11'i aşkın ülkede ortak görev güçlerinde görev yapmaktadır. Bu görev için de görevlilerimiz seçilmiştir. Yarın gidiyorsunuz denildiğinde arkadaşlarımız bu göreve hazırdır. Ödenek bizim sorunumuz değil" karşılığını verdi.

Bir başka gazetecinin "Hırsızlıkla mücadele için özel timler mi kurulacak" şeklindeki sorusuna hırsızlıkla ilgili suç haritaların çıkarılacağını böylece daha bilimsel olarak çalışmaların sürdüreceğini belirten Er, "Bu hizmetleri yürüten karakollar, Asayiş Şubeleri, Hırsızlık büroları hatta ve hatta trafik polisi dahil tüm polis var, izinli dahi olsa bulunduğu mahalde bir suç işlense polis ona müdahale etmek zorunda" diye cevap verdi.

Reklam
Reklam