Çocuk ve gençlerin karakter oluşumunda beden dili çok etkili

Çocuk ve gençlerin eğitiminde beden dili, sözlerden daha etkili oluyor. Kişisel gelişim uzmanları, çocuğun yanında...

Çocuk ve gençlerin eğitiminde beden dili, sözlerden daha etkili oluyor. Kişisel gelişim uzmanları, çocuğun yanında yapılacak kötü bir davranışın onun bilinçaltında derin izler bırakabileceğini kaydederek aileleri uyarıyor. Karakter oluşumunda beden dilinin öneminin ortaya çıktığını anlatan uzmanlar, çocuğa davranış öğretirken, söylenenlerle yapılanlar arasında çelişki bulunmaması, tutarlı ve sabırlı olmaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Gelişim çağında bulunan çocuk ve gençlerde karakter oluşumu, tam da bulundukları yaşta başlıyor. Özellikle çocuklar, öğrenmeye başladıkları andan itibaren çevresinde olup bitenleri sürekli sorgulamaya başlar. Gördüğü güzel ya da kötü örneklere göre şekil alır. Çocuk ve gençlerin tanık oldukları her şeyden etkilendiklerini belirten kişisel gelişim uzmanı psikolog Hüseyin Boyraz, bu nedenle karakter oluşumunda beden dilinin çok önemli olduğunu vurguladı. Bu çağlarda çocukların kendisinden büyükleri rol model olarak benimsediğini ifade eden Boyraz, “Çocuklar, büyüklerinin yaptığı her şeyin doğru olduğunu kabul eder. Çünkü o çağlarda karakterleri tam olarak oturmamış ve mantık yürütme kabiliyetleri de gelişmemiştir.” dedi.

Reklam
Reklam

Tam bu noktada karakter eğitiminin devreye girmesi gerektiğini belirten Pdr. Uzmanı Boyraz, insanda bir düşüncenin davranışa dönüşebilmesi için 30 ile 40 gün arasında bir süreye ihtiyaç olduğunu söyledi. Karakter eğitiminin okullarda ders olarak işlenmesi gerektiğini kaydeden Boyraz, her yıl belirlenen evrensel değerlerin ay ay öğrencilere anlatılması gerektiğini dile getirdi. Bu değerleri hayata geçirmek için sadece zamana değil yönteme de ihtiyaç olduğunu belirten Boyraz şu bilgileri verdi:

“Karakter oluşumunda beden dili çocuklar için birçok yöntemden daha etkilidir. Örnek verecek olursak hiçbir öğretmenin sigara kullanmadığı okulda bu tutum, çocukların nazarında çok önemli bir hadisedir. Fakat mutlak suretle aile de bu konuyu gündemde tutulmalı ve evde çocuğa örnek olmalı. Çünkü çocuğun bilinçaltında yapılan küçük bir hata dahi iz bırakmakta ve telafisi uzun bir zaman gerektirmektedir. Bu konuda sabırlı olunmalıdır. Çocuğumuza bıkmadan doğruyu göstermede kararlı olmalıyız. Toprağa atılan bambu çekirdeğinin 5 yıllık bir bakımın ardından filiz vermeye başlaması gibi çocuk yetiştirmek de sabır, azim ve tutarlılık ister.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz