"Çocuk" vurgusuna büyük tepki!

MYNET okurları gönderdikleri yorumlarla Cem Garipoğlu için "çocuk" vurgusu yapılmasına tepki gösterdi.

Cem Garipoğlu’nun 18 yaşını doldurmasına bir ay kala teslim olması, çocuk mahkemesinde yargılanmasını ve nispeten daha düşük cezalar alması ihtimalini de gündeme getirdi. MYNET okurları da gönderdikleri yorumlarla Cem Garipoğlu için "çocuk" vurgusu yapılmasına tepki gösterdi.
[** **](https://www.mynet.com/karabulut-17-degil-19-yasinda-110100470831)
**Gariboğlu kaç yıl ceza alacak?**
Kız arkadaşı Münevver Karabulut'un kafasını keserek öldürdüğü iddia edilen, 197 gün kaçtıktan sonra polise teslim olan Cem Gariboğlu'nu bundan sonra karışık bir yargılama süreci ve en fazla 10 yıl yatacağı bir hapis cezası bekliyor.
Canavarca hislerle küçük yaşta kişi öldürmek suçundan TCK 82/B ve E maddeleri gereğince Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası istemi ile yargılanacak olan Gariboğlu'nun alacağı ceza en fazla 15 yıl, en az ceza ise 12 yıl. Hapiste yatacağı süre ise en fazla 10 yıl hapis, en az ise 8 yıl hapis.
**İşte MYNET okurlarının gönderdikleri yorumlar:**
**atillakoc21**
İnşallah adalet tecelli eder... Çocuk diye serbest bırakmazlar... Öyle ya bizim yargının işi fukaraya ayrı yasa zengine ayrı yasası var...
**ahmetyasin1983**
Eeeee baksana yaşı 18'den küçükmüş.. Hep zenginler böyle yırtar... Yaşı küçük salıverin ... İnanamayacaksınız ama öylebi ceza alacakki herkes gülecek hadi canım sizde diyaceksiniz...
**alper.dulger**
Çok güzel fakat asıl süreç bundan sonra başlıyor... Öinareyi çalan kılıfını uydururmuşcasına "bir anda oldu, keşke bende ölseydim, 18 yaşından küçüğüm, kendim teslim oldum, iyi halim var.." gibilerinden suç işle hafiflesin cümleleri basında dolaşmaya başladı... Evet şimdi bu olayın üzerine gitme vakti, mahkeme insanların vicdanın da gereken huzuru sağlıyabilecek mi... Yoksa kes kafayı at çöpe 18'den küçük ol, ailen de güçlüyse al 5-10 yıl sonra zaten her şey unutulur iyi halden (oda ne demekse... Her halde cezaevini süsleme gibi işler) 5 yılda aramız da. Ve bizim kafalar bedenimizin üstünde...
**sweetgirl83**
Bence Herşey cinayetin ilk işlendiği günden itibaren biliniyordu nerede olduğu nasıl haberler yapılacağı şu bu herşey... Aylar öncesinden Cem'in evinde sahte kimlik bulundu orada yaşının 1 yaş büyültülerek yurtdışına kaçmış olduğu iddalarında bulunarak Cem'in küçük olduğu vurgulandı ve gerçek doğum tarihinin Ekim 1991 olduğu söylendi. 1990'lı kimlik sahte kimlik olarak gösterildi ve yine ne tesadüftür ki Ekim'e 15 gün kala teslim oluyor ve çocukmuş, şuymuş, buymuş deniliyor. Yurtdışına kaçmamış olması avantaj oldu. Yaşı küçük olması avantaj oldu ama aç bir insan ekmek çalsa aman Allahım yaka paça dövülerek karakola götürülür orda da bir güzel dövülerek hapse atılır, sabıkalı olarak ömür sürer. Ama bu adamı çocuk diye kibar karşılamışlar en ruh sağlığı bozuk raporuda verirler. Özel odalarda geçirir günü oh ne ala... umarım hak ettiği cezasını çeker ve ibret olur...
**udggokce**
Eğer kendisi teslim olmasaydı hala yakalanamazdı. Çünkü 18 yaşını doldurduğunda cezası fazla olacakmış...
**ekinoks\_77**
Nasıl yaaa... Yaşı nasıl 18'den küçük olur hani 20 yaşındaydı? Bu durumda daha az ceza alacak uyanıklar yazıklar olsun.
**guvenilir1990**
Adamlar uyanık yaşı 18 olmadan yakalandı ki cezası az olsun yazık ya çok yazık. Olan her zaanki gibi ölene ve ailesine oldu tabi...
**challenger\_25**
Yaşı 18 olmadan yakalandı kurnaz. Böyle 2 yılla yırtar. Öbür türlü 35 yıl. Aile teslim ediverdi işte akıllıca. Olan kıza oldu. ah be Türkiyem aaahhhhh.
**YARGILAMANIN KARIŞIK SÜRECİ ŞÖYLE OLACAK**
İstanbul Barosunun deneyimli ceza avukatlarından Ali Rıza Dizdar'ın verdiği bilgilere göre Cem Gariboğlu, olay tarihinde 18 yaşından küçük olduğu için 2253 sayılı yasa gereğince bizzat savcı tarafından sorgulanacak. Ancak savcı sorgudan önce bir pedagog ve psikiyatristten, ruhsal yönden ifade vermeye hazır olup olmadığının tespitini isteyecek. Eğer Cem Gariboğlu ruhsal yönden ifade vermeye hazırsa Gariboğlu'nu sorgulayabilecek.
Savcılığın başlattığı hazırlık soruşturmasında hakkında TCK 82. maddesine göre "Kasten Adam Öldürme" suçlaması ile dava açılacak. İşlenen cinayetin vahameti göz önüne alındığında ağırlaştırılma maddeleri uygulanacak.
**CİNAYET TAHRİK ALTINDA İŞLENMİŞSE**
TCK 82/B fıkrası gereğince "cinayetin canavarca hisle ve eziyet çektirerek gerçekleştirildiği" ve 82/E fıkrası gereğince "Çocuğa ya da kendisini savunamayacak kişiye yapılan eziyet" kapsamında işlendiği göz önüne alınarak Nitelikli Adam Öldürdüğü iddiasıyla hakkında "Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis" istemi ile dava açılacak.
Çocuk mahkemesinde yargılanacak olan Cem Gariboğlu cinayeti ağır tahrik altında işlediği kanıtlanırsa Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezasına mahkum olduğu takdirde cezası 18 ila 24 yıl hapis cezasına indiriliyor. Aldığı bu ceza cinayetin işlendiği tarihte 15 yaşını doldurup 18 yaşını doldurmadığı için 3/1 oranında daha indiriliyor. Mahkemedeki iyi hali göz önüne alındığı takdirde 6/1 oranında daha indirim uygulanarak en fazla 15 yıl hapis cezasına indirilecek. TCK 31/3'e göre alacağı ceza en fazla 12 yıl olacak.
**CİNAYET TAHRİK ALTINDA İŞLENMEMİŞSE**
Cem Gariboğlu Nitelikli cinayet işlemek suçundan TCK 82/B ve E fıkraları gereğince "Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis" cezasına çarptırılabilecek. Olay tarihindeki yaşı 18'den küçük 15'den büyük olduğu için yargılama sonunda alacağı ceza en fazla 24 yıl en az 18 yıl hapis cezası olacak. Mahkemedeki iyi hali ve sabıkasız olduğu göz önüne alınarak bu cezası da 6/1 oranında indirilecek. Yine yasaya göre alacağı ceza 15 yıldan fazla olamayacak.
Nitelikli Cinayet suçundan en fazla 15 yıl hapis cezası alacak olan Cem Gariboğlu, yargılama sonunda infaz kanununa göre en 3/2'sini yatmak zorunda. Buna göre en fazla 10 yıl, en az 8 yıl hapis yattıktan sonra şartlı tahliyesi gündeme gelecek. Yattığı süre içinde herhangi bir af çıkmazsa 2019 yılında aramıza geri dönecek.