Çocukla Kenya’da Safari

Çocukla seyahate gitmekten korkanlar için yazıldı bu yazı sevgili okur.

Sizde hiç akıl kalmadı, oraya gidip hasta olun da görün, çocuğu götürmeyin bari, başka gidecek yer mi kalmadı, aşı olmanız lazım ama yan etkisi varmış, çocuk okuldan geri kalacak bir hafta…

Tüm bu sözlere kulaklarımızı tıkayarak çıktık yola ve hayatımızın en doğru kararlarından birini verdiğimizi bir kez daha anladık. 12 gün Kenya’da safari ve 6 gün de Tanzanya’ya bağlı özerk ada olan Zanzibar’da deniz tatili ile hayatımıza çok önemli kilometre taşları ekleyerek döndük.

Bu seyahatin özellikle 9 yaşındaki kızıma kattığı hayat tecrübesini sanırım hiçbir kitap, hiç bir ders veremezdi. 50 yıla kadar bitecek Masai’lilerle tanışması ve elbisesiz, oyuncaksız, aşsız, susuz hayatın olduğunu görmesi, zamanında bizlerin Barış Manço’nun gezilerinden -ekvator çizgisini geçip rüzgarın etkisiyle su akış deneyi – öğrendiğimiz Nanyuki yanı Kuzey Yarım Küre İle Güney Yarım Küre’yi ayıran hayali çizginin geçtiği yerde bulunmak, gerçek bir Afrikalıdan ateş yakmayı, ok yapmayı öğrenmek, 5 Büyük denilen hayvanları (Fil, Bufalo, Aslan, Leopar, Gergedan) ve daha pek çok canlıyı yakından görmek sadece şu an aklıma gelenler.

Reklam
Reklam

Seyahate çıkmadan önce yapılması gerekenler var eğer Tanzanya ya da Kenya’da safari düşünüyorsanız. Öncelikle Tanzanya için mecburi ama Kenya için mecburi olmayan sarı humma (yellow fever) aşısı var. Kenya için zorunlu olmasa da kesinlikle yapılmasını tavsiye ediyorum, yaptırmadan gitseydik eminim çok pişman olurdum. Bu aşı seyahate gitmeden 10 gün önceden yapılıyor ve 10 yıl geçerli. Fakat 10 gün önceden yapılması şart yoksa sınırda sorun yaşıyorsunuz. Aşı sadece Hudutlar Genel Müdürlüğünde önceden randevu alınarak yapılıyor. Hiçbir yan etkisi olmadı bizde. Ayrıca yine gitmeden önce başlanacak ilaç var. Yetişkinler gitmeden bir gün önce başlıyor ve her gün alıyor. Çocuklar ise gitmeden bir hafta önce başlıyor ama sadece haftada bir alıyor bu ilacı. Fakat döndükten sonra 4 hafta daha kullanmanız gerekiyor.


Bir safari için özellikle şu noktalara dikkat etmek gerekiyor;

  1. Kalınacak lodge’lar,
    1. Safari sırasında binilen araç,
    2. Araç şoförü ve rehberi,
    3. Lodge’lar arası görülecek noktalar,
    4. Gitmeden önce bilgili ve hazır olmak.
Reklam
Reklam

Çocuğunuz daha önce hiç yurt dışına çıkmamışsa, ilk seyahati safari olacaksa çok fazla önermem. İlk yurt dışı seyahati için iyi bir tercih değil çünkü koşullar bazen çok hijyenik ya da konforlu olmuyor. Çocuk zaten kendi konfor alanından çıkınca bazen sorunlar yaşayabiliyor, bunu yemek,kültür düzeni çok farklı yerde yaşamak çocuk için de aile için de zor olabilir ve aile yurt dışı seyahatine tövbe edebilir gereksiz yere.

Fakat çocukla daha önce birkaç kez yurt dışına çıktıysanız, çocuğunuz kahvaltıdan uyku saatine kadar belli bir esneklik kazanmışsa, ortama ayak uyduruyorsa hiç düşünmeyin derim. Safari tam sizlik. Bununla beraber tatilde çok uyku seviyorsanız, yemekte kalite sizin için en önemli unsur ise, hayvan, doğa size uzak kavramlar ise, sivrisinekli bir hayat düşünemiyorsanız ve tatilde sadece yan gelip yatmayı arzu ediyorsanız safari kelimesinden bile uzak durun derim. Tüm bunlarla beraber, 6 yaş sonrası için kesinlikle safarinin hiçbir tehlikesi ya da yan etkisi yok.

Reklam
Reklam