TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, UNICEF Türkiye Temsilcisi ile Yeni Anayasa Çalışmasında Çocuk Görüşü Çalıştayı kapsamında İl Çocuk Hakları Komiteleri temsilcisi çocukları kabul etti. Çocukların gözüyle hazırlanan anayasa çalışması TBMM Başkanı Çiçek'e sunuldu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin,UNICEF ile birlikte önemli bir çalıştay yaptıklarını, yeni anayasa ile ilgili çocukların katılımı ve çocuk gözüyle anayasadaki beklentilerin neler olduğunu belirlemeye çalıştıklarını belirtti. 81 ilden 162 çocukla çalıştıklarını söyleyen Şahin, çocukları kabule çağırırken bir kız bir erkek şeklinde çağırarak cinsiyet eşitliğine dikkat ettiklerini ve bu konuyu çok önemsediklerini vurguladı.
Herkesin katılımıyla TBMM Başkanı Çiçek'in başkanlığında ve ciddi gayretleriyle ülkede önemli bir sürecin yaşandığını ifade eden Şahin, "Çok genç bir nüfusumuz var, bununla övünüyoruz ve toplumsal sözleşmede çocuk bakış açısını, çocuk sorunlarını, çocuk haklarını koruyacak şekilde de anayasaya damgasını vurmasını arzu ediyoruz." dedi. Bu çalışmanın sonunda çocukların gözüyle nasıl bir anayasa istendiğini özetlediklerini belirten Şahin, yapılan çalışma hakkında bilgi vererek, hazırlanan raporu ve yazamayan çocukların resim çizerek isteklerini ortaya koydukları çalışmayı TBMM Başkanı Çiçek'e sundu.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, çocukların talep ve görüşlerinden oluşan bu çalışmanın anayasa yapım süreci için çok anlamlı ve önemli olduğunu vurgulayarak, bu çalışmanın yetişkinlere örnek olması gerektiğini belirtti. TBMM Başkanı Çiçek, şunları söyledi: "Çocuklarımız yeni anayasadan ne tür beklentiler içerisinde olduklarını, nasıl bir anayasa istediklerini, hatta sizin de belirttiğiniz gibi isimlerini koyarak bir anayasa çalıştayı yaptılar ve bugün bunu bize teslim ediyorsunuz. 19 Ekim'de başlattığımız süreçte doğrusunu isterseniz aynen çocuklarımızın da arzusuna uygun olarak bu yeni anayasanın herkesin katılımıyla yapılmasını biz çok arzu ettik. Bunun çok doğru olduğunu düşünüyoruz. Eski anayasalara yöneltilen en ciddi itirazlar halkın fikri sorulmadan bu anayasaların yapıldığıydı. Bu defa biz tersinden başladık ve doğru bir noktadan başladık. Herkesin katılımını istedik."
Çocukların bu konudaki çalışmalarını çok beğendiğini ifade eden Çiçek, sözlerine şöyle devam etti: "Açık yüreklilikle ifade edeyim ki, 19 Ekim'den bu tarafa en anlamlı, en kapsamlı çalışmayı siz yapmış oldunuz. Çocuklarımıza çok teşekkür ediyorum, gözlerinden öpüyorum. Temenni ediyorum ki medyamız bu çalışmaya ve bu çalıştayın sonuçlarına gerekli özeni gösterir, gerekli tanıtımı yapar. Şu ana kadar kılını kıpırdatmamış olan kesimler açısından da uyarıcı bir rol ifa etmiş olur. Bağırıyoruz çağırıyoruz, 30 yıldır bu anayasadan şikayet ettiniz, böyle anayasa olmaz dediniz, bu anayasa bize dar geliyor dediniz. Meclis'te sizin bu talebinizi dikkate alarak yeni bir çalışma başlattı. Biz de gece gündüz çalışıyoruz. İçinde bulunduğumuz süreç halkın katılımının istendiği bir süreçtir. Bunun için bölge toplantıları yapıyoruz. Bu toplantıların yapılış amacı şimdi sizin biz daha doğrudan talep etmeden sırf mesajımıza itibar ederek yaptığınız çalışmayı bir an evvel diğer kesimlerinde yapmasıdır. Başta anayasal kuruluşlar olmak üzere bir kısım sivil toplum kuruluşları halen görüş göndermedi. Bir fikir ortaya koymadı. Ama yarın inşallah anayasayı başarırsak bugün hiçbir şey yapmayanlar yarın en çok bağıracak olanlardır. Eğer yeni anayasa ile ilgili birileri bir tenkit yapacaksa, eleştiride bulunacaksa, ilerde bir şey söyleyecekse bunu en evvel söyleyecek olan bu çocuklarımızdır. Çünkü onlar gerekli katkıyı verdiler. Biz de bunu yeni anayasada azami şekilde değerlendirmeye çalışacağız. Esasen çocuk hakları konusu günümüzün yükselen değeridir. Hak ve özgürlükler tüm toplumların öncelikli konusudur.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz