Çocuklar hasarlı okulda eğitim görüyor

Bingöl’de 2003 yılında meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremde hasar gören 100. Yıl İlköğretim okulunda halen eğitim veriliyor.

Bingöl’de 2003 yılında meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremde hasar gören 100. Yıl İlköğretim okulunda halen eğitim veriliyor. Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğü, okulun güçlendirilmesi gerektiğini, ancak bakanlıktan ödenek gelmediği için güçlendirmenin yapılamadığını belirtiyor.

Van’da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından Bingöl’deki hasarlı binalar da gündeme gelmeye başladı. Bu binalardan biri 800 öğrencinin eğitim gördüğü merkez 100. Yıl İlköğretim Okulu. Yüzüncü Yıl İlköğretim Okulu Bingöl’de 2003 yılında meydana gelen depreminde hasar gördü. Depremden sonra veliler okulun ağır hasarlı olduğunu iddia ederek yıkılmasını isterken, okulda güçlendirme yapıldı. Güçlendirmenin ardından öğrenciler okulda eğitim görmeye devam etti.

Reklam
Reklam

2007 yılında deprem yönetmeliği kapsamında Bingöl’deki tüm okullarda deprem performans raporu hazırlandı. Bingöl İl Özel İdaresi teknik elemanlarınca tutulan raporda, okulun güçlendirilmesi gerektiği belirtildi. Bu rapora rağmen öğrenciler okulda eğitim görmeye devam etti.

MİLLİ EĞİTİM ÖDENEK BEKLİYOR

İnsan Hakları Derneği (İHD) Bingöl Şubesi, Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bir yazı yazarak 100. Yıl İlköğretim Okulu hakkında bilgi istedi. Milli eğitim müdürlüğünden verilen cevapta şu ifadelere yer verildi: “İl Özel İdaresi’nde müdürlüğümüze bağlı ilköğretim okullarında yapılan deprem performans raporlarına göre 100. Yıl İlköğretim Okulu, 2007 deprem yönetmeliğine göre güçlendirilmesi gereken okullarımız arasında yer almaktadır.

Bakanlığımızdan güçlendirme için ödenek talep edilmiş olup, ödenek gönderildiği taktirde güçlendirme işlemine başlanacaktır.”

BAŞKA OKULLARDA VAR

Milli eğitim müdürlüğünün bu yazısı, 100. Yıl İlköğretim Okulu’nun hasarlı olduğunu gösteriyor. Yazıda yer alan, ‘100. Yıl İlköğretim Okulu, 2007 deprem yönetmeliğine göre güçlendirilmesi gereken okullarımız arasında yer almaktadır” ifadesi, bu okul dışında başka okulların da hasarlı olduğunu ve güçlendirilmesi gerektiğini ortaya ortaya koyuyor.

Reklam
Reklam

“HAYATIMIZ ÖDENEĞE KURBAN EDİLMİŞ”

Okulun durumu ile ilgili açıklama yapan İHD Bingöl Şube Başkanı Nihat Aksoy, milli eğitim müdürlüğünün okulların hasarlı olduğunu kabul ettiğini belirterek, öğrenci, öğretmen ve çalışanların hayatının risk altında olduğunu söyledi.

Van depreminin ardından bilgi edinme kanunu kapsamında Bingöl’deki okulların durumu hakkında milli eğitim müdürlüğünden bilgi istediklerini belirten Aksoy, “Veliler tarafından şubemize yapılan başvurularda, Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı 100.Yıl İlköğretim Okulu’nun 1 Mayıs 2003 tarihinde Bingöl ve çevresinde yaşanan depremden sonra teknik elemanlarca incelendiği, inceleme sonucunda yapının hasarlı olarak tespit edildiğinin belirtilmesi üzerine 15.11.2011’de İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yazı yazarak, bilgi istedik.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünün şubemize verdiği yazılı cevapta, 100.Yıl İlköğretim Okulu’nun güçlendirilmesi gereken okullar arasında yer aldığı, ödenek gönderildiği takdirde güçlendirilme işlemine başlanacağını belirtilmiştir. Böylece İl Milli Eğitim Müdürlüğü, güçlendirilmesi gereken okulların olduğunu söylemekte, bu okulların hasarlı olduğunu resmen kabul etmektedir. Bununla birlikte, 2003 yılından beri binlerce öğrenci, öğretmen ve çalışan kişilerin hayatları riske atılmıştır. Hayatımız ödeneğe kurban edilmiş vaziyettedir” dedi.

Reklam
Reklam

“OKULLAR BİRER MEZARA DÖNÜŞÜRSE HESABINI KİM VERECEK?”

İlçe ve köyler de dâhil olmak üzere ilimizde kaç tane hasarlı okul ve resmi kurum binası mevcuttur?

İl Milli Eğitim Müdürlüğü güçlendirilmesi gereken okulların olduğunu söylemektedir.2003 yılından beri bu okullar için neden önlem alınmamıştır? Bu okullar için hangi tarihte ödenek istediniz?

Sizler ödenek bekleyedurun, olası bir depremde, Allah korusun, bu okullar birer mezara dönüşürse bunun hesabını kim verecek?

Metruk(terkedilmiş)yapıların tehlikelere kapı araladığını biliyoruz. Yerine yeni okul yapılan yerlerde, özellikle köylerde, yıktırılmamış eski okul binaları var mıdır?

Bingöl Valiliği bu sorularımızın cevaplarını acilen kamuoyu ile paylaşmalıdır. Yarının geç olmaması için, başta Bingöl Valiliği olmak üzere ilgili bütün yetkili kurum ve kuruluşları önlem almaya, velilerimiz başta olmak üzere Bingöl kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz.”

“OKULDA EĞİTİM YAPILMAMASI GEREKİYOR”

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bingöl Temsilcisi Ahmet Erdem de, milli eğitim müdürlüğünün okulun hasarlı olduğunu kabul ettiğini belirterek, okulda eğitim yapılmaması gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Erdem, “Milli eğitim müdürlüğü, hem okulun güçlendirilmesi gerektiğini söylüyor hem de okulda eğitim veriyor. Hasarlı olan bu okulda kesinlikle eğitim verilmemesi gerekiyor” diye konuştu.

İl milli eğitim müdürlüğünün insan hakları derneğine cevaben yazdığı yazıda, “İl özel idaresince müdürlüğümüze bağlı okullarda yapılan deprem performans raporlarına göre 100. Yıl İlköğretim Okulu 2007 deprem yönetmeliğine göre güçlendirilmesi gereken okullar arasındadır. ….ödenek talep edilmiş, geldiği taktirde güçlendirme işlemi yapılacaktır” şeklinde ifadelerin yer aldığını belirten Erdem, şunları söyledi: “Bu cümlenin teknik olarak anlamı şudur; 100. Yıl İlköğretim Okulu, mevcut haliyle meydana gelebilecek orta büyüklükte bir depreme dayanıklı değildir. İçerisinde eğitim yapılmaya uygun değildir, boşaltılması gerekir. Yazıdan anlaşılabilecek bir başka önemli sonuç ise bu durumda olan başka okulların da mevcut olduğudur. Sorulması gereken soru şudur; bu durumda olan kaç tane okul vardır? Bu okullarda halen eğitim devam etmekte midir? Hangi tarihten beri ödenek beklenmektedir? Ödenek isteğinden bu güne gelene kadar Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ayrılan ödenek ne kadardır? Ayrılan ödeneklerin harcandığı alanlar okulların eğitime uygun hale getirilmesinden daha önemli midir? Eğer öyleyse okulların güçlendirilmesi veya yenilenmesinden daha önemli ve daha acil olan bu işler nelerdir? Meydana gelebilecek bir depremde olası acı sonuçların izahı nasıl olacaktır?

Reklam
Reklam

İMO olarak daha önce bu konuda valiliği uyardık bir daha uyarıyoruz, acil olarak tüm okullar ve diğer kamu binalarının incelenmemiş olanları da incelenmeli ve elde edilen sonuçlara göre gerekli çalışmalar yapılmalıdır. 100. Yıl ve bunun gibi incelenmiş diğer okullarda da gerekli iyileştirme veya yenileme işlemleri yapılmadan çocuklarımızın ve orada çalışan diğer personelin hayatı riske atılmamalıdır.”

Okul aile birliği başkanı Handan Talo ise, hasarlı olan okulun güçlendirilmesini istemediklerini, okulun yıkılarak yeniden yapılması gerektiğini söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz