Çocuklar İçin Olmazsa Olmaz 4 Sağlıklı Gıda

Anne ve babalar, çocuklarının güne zihinsel ve fiziksel olarak hazır olabilmeleri için çocuklarına sağlıklı yemekler sunmalılar ve çocuklarını sağlıklı gıdalar yemenin önemi hakkında eğitmeliler.


Anne-babalar, çocuklarının güne zihinsel ve fiziksel olarak hazır olabilmeleri için çocuklarına sağlıklı yemekler sunmalılar, sağlıklı yemekler sunarken bir yandan da, çocuklarını sağlıklı gıdalar yemenin önemi hakkında eğitmeli ve çocuklarına uygulayabilecekleri sağlıklı yaşama şekillerini öğretmeliler. Çocuğunuzu bu sağlıklı beslenme sürecine dahil edin.

Alışverişe gittiğinizde sağlıklı gıdaları siz değil çocuklarınızın seçmesine izin verin, yemek hazırlarken size yardımcı olmalarına izin verin. Çocuklara erken yaşta sağlıklı beslenmeyi öğretmek çocukların sağlıklı yeme alışkanlıkları kazanmasını sağlar. Diğer taraftan, çocuklara aburcubur ve fast food gıdalar yedirmek gayet kötü bir fikir. Çocuklar sağlıklı yemekleri severler. Anne-babalar ise bu yemekleri es geçip pizza, hamburger, tavuk nugget, patates kızartması, kola gibi fast food'lara yönelirler. Çocuklar, çok yağlı ve yüksek kalorili gıdaları tanımalı ve lif açısından zengin, düşük yağlı, demir, kalsiyum ve diğer mineraller ve vitaminler açısından zengin gıdaları daha çok yemeliler.

Reklam
Reklam

Süt

Çocuklar genel olarak süt içmeyi severler, ama büyüdükçe daha az süt içmeye başlarlar. Çocuk 2 yaşına gelince, yağlı süt de dahil olmak üzere düzenli süt dozunu almaya devam etmeli. Yağ, beyin ve sinir gelişimi için gereklidir.

Tavsiye: Eğer bebeğiniz boyuna göre fazla kilo alıyorsa, yağlı sütten az yağlı süte 2 yaşından önce geçmeniz tavsiye ediliyor.

Süt yüksek kalsiyum içerdiğinden dolayı, güçlü kemikler için çok önemli. Sütte ayrıca biotin, magnezyum, selenyum, riboflavin, pantotenik asit ile A, B12, D ve K vitaminleri gibi birçok vitamin bulunuyor. Süt tüketimi kas gelişiminde önemli ve egzersiz sonrası kas onarımına yardımcı.

Eğer çocuğunuz süt içmeyi sevmiyorsa, aromalı sütler sunmayı deneyin veya zenginleştirilmiş tofu, brokoli, beyaz fasulye veya mısır gevreği hazırlayın.

Yerfıstığı ezmesi

Çok sağlıklı bir gıda olan yerfıstığı ezmesi kuru ve kavrulmuş yerfıstığından yapılıyor. Yerfıstığı ezmesinde protein, E ve B3 vitamini, folat, arginin, çinko, magnezyum, besinsel lif ve yüksek miktarda p-coumaric asit isimli antioksidan bulunur.

Reklam
Reklam

Çocuğun beslenmesine yerfıstığı ezmesini dahil etmek için en iyi zaman 14. aydan sonrası. Yerfıstığı ezmesi, görece yüksek yağ içerse de, çoklu doymamış yağ asitleri ve tekli yağlar açısından zengin olmasından dolayı doymuş yağlarla dolu olan diğer yüksek yağlı gıdalara göre çok daha iyi bir tercih.

Çocuklar yerfıstığı ezmeli tariflere, özellikle de sağlıklı kurabiyelere ve şekerlemelere bayılır. Yerfıstığı ezmesinin aroması; yulaf, çikolata, peynir, çeşitli soslar, krakerler ve ekmekle birleştirmeye uygundur. Çocuklar bunlara bayılırlar.

Meyveler ve Sebzeler

Meyve ve sebzelerin sağlıklı ve fit kalma çabamıza yardımcı olmasıyla elde ettiği haklı bir ünü var ve ayrıca birçok ciddi hastalığa yakalanma riskini düşürür. Yapılan araştırmalar, meyve ve sebze tüketmenin kanser riskini düşürdüğünü gösteriyor (ağız boşluğu, gırtlak, mide, kolon ve solunum sistemi kanserleri gibi).

Meyve sebze açısından zengin bir beslenme şekli; şeker hastalığı, kalp hastalığı ve hipertansiyon riskini düşürür. Çeşitli hastalıkları önlemeyi sağlamalarının yanısıra, harika birer vitamin, mineral ve lif kayanağıdırlar, yağ içerikleri düşüktür ve folik asit içerirler (yeşil yapraklı sebzeler).

Reklam
Reklam

İşte çocuklarınızın daha fazla meyve ve sebze yemesini sağlamanız için birkaç faydalı ipucu:

Sebzeler için:

  1. Klasik patates püresi yerine balkabağı veya tatlı patates püresi yapın.

  2. Pizzaya domates, mantar, ananas, taze sarımsak ve ıspanak koyun.

  3. Çorbaya çeşitli sebzeler ekleyin.

  4. Fırın patatesi buğday tanesi, taze sarımsak, mantar ve kırmızı biber ile doldurun.

  5. Salatayı masaya koyarken yaratıcı olun. Salatayı sadece domates ve salatalıkla hazırlamayın, içine renkli biberler, doğranmış mantar, rendelenmiş zencefil, yuvarlak kesilmiş soğan, ıspanak yaprağı veya diğer sevilen sebzelerden ekleyin.

Meyveler için:

Reklam
Reklam
  1. Yeşil salatalara; armut, elma, üzüm, mango, çilek, badem veya yabanmersini gibi meyveler ekleyin.

  2. Krep hamuruna bir avuç yabanmersini veya rendelenmiş muz ilave edin.

  3. Meyve salatasına, papaya, mango ve ananas gibi egzotik meyveler ekleyin.

  4. Elma, zencefil, havuç ve portakalı karıştırıp canlandırıcı bir içecek hazırlayın.

  5. Çocuğunuzun yanında okula götürmesi için taze meyveler paketleyin. Elmalara ve armutlara biraz limon suyu sıkarak kararmalarını önleyebilirsiniz.

Biraz yaratıcılık ve çabayla, çocuklarınızın daha çok meyve ve sebze yemesini sağlayabilir, beslenme şekillerini zenginleştirebilir ve böylece vücutlarının ve bağışıklık sistemlerinin güçlenmesini sağlayabilirsiniz.

Reklam
Reklam