Çocuklar zatürre kıskacında

Türkiye'de çocukların yüzde 29'unun, çoğunluğunu zatürreenin oluşturduğu Akut Solunum Yolu Enfeksiyonu geçirdiği bildirildi.

Toraks Derneği Adana Şube Başkanı Prof. Dr. Ali Kocabaş, yaptığı açıklamada, yüksek yaşam standartlarına, etkin antibiyotiklere, gelişmiş yoğun bakım ve destek tedavilerine rağmen bir çok enfeksiyon hastalığının aksine, zatürreelerin görülme sıklığı ve zatürreeden ölümlerin giderek arttığına dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içinde Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen 2003 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmasına göre, araştırmadan önceki 2 hafta içinde çocukların yüzde 29'unun, çoğunluğunu zatürreenin oluşturduğu Akut Solunum Yolu Enfeksiyonu geçirdiğinin tespit edildiğini kaydeden Kocabaş, 2 yaşın altındakilerde özellikle 6-11 ve 12-23 aylık çocuklarda, daha büyük yaştaki çocuklara göre bu oranın daha yüksek olduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

Bebek ve çocuklar yanında, yaşlı ve müzmin bir hastalığı olan erişkinlerde de zatürreelerin hem daha sık görüldüğünü hem de ağır ve ölümcül seyredebildiğini ifade eden Kocabaş, "Şeker, kalp, akciğer, böbrek, beyin, kas ve bazı kan hastalıkları gibi müzmin bir rahatsızlığı olanlar ile bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin zatürree bakımından risk grubunda olduğuna dikkat çekti.

Grip salgınlarının da zatürree oluşumuna zemin hazırladığına işaret eden Kocabaş, "Gripten ölümlerin asıl nedeni grip sonrası gelişen zatürreedir. Alkol ve sigara kullananlarda ve uzamış ameliyatlar sonunda zatürree gelişme sıklığı artmaktadır. Zatürreeler kış aylarında daha sık görülmektedir" dedi.

Hastaların gecikmeden hekime başvurmalarını isteyen Kocabaş, erken teşhis ve uygun antibiyotikler ile zamanında yapılan tedaviyle zatürree kaynaklı ölümlerin büyük bir bölümünün önlenebileceğini belirterek, "Ne var ki aileler öksürükle başlayan basit gribal enfeksiyonlarda evde uygulanacak olan tedavi yöntemlerini bilmemektedir.

Reklam
Reklam

Beslenme bozuklukları ve kötü çevre koşulları nedeniyle basit enfeksiyonlar kolaylıkla zatürreeye dönüşmektedir. Ailelerin zatürree belirtilerini bilmemelerinden dolayı, çocuğun sağlık kuruluşuna götürülmesi gecikmekte, ancak kalp yetmezliği gibi ağır komplikasyonlar geliştiğinde doktora başvurulmaktadır. Ailelerin sağlık kuruluşlarından yeterince yararlanmamaları nedeniyle zatürreeye bağlı ölümler yüksek olmaktadır" diye konuştu. (İHA)

Anahtar Kelimeler: