Çocuklara devlet şefkati

Kantaş: "Mağdur ve suça sürüklenen çocuklarla alakalı programlar tespit edildi, bu konuda çalışmalar sürüyor"

Adalet Bakanlığı Denetimli Serbestlik Hizmetleri Daire Başkanı İsmail Kantaş, mağdur ve suça sürüklenen çocuklarla ilgili İngiltere ile Türkiye arasında bir eşleştirme projesi yaptıklarını ifade ederek, "Mağdur ve suça sürüklenen çocuklarla ilgili yapılacak müdahale programları tespit edildi. Bu konuda çalışmalar sürüyor" dedi.

Adalet Bakanlığı Denetimli Serbestlik Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından başlatılan proje, Bursa'da tanıtıldı. Denetimli Serbestlik Hizmetleri Daire Başkanı İsmail Kantaş, Almira Otel'de ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, 2005 yılında 5402 sayılı kanun kapsamında 134 ağır ceza merkezinde denetimli serbestlik şube müdürlükleri kurulduğunu söyledi. Türkiye'de sayıları her geçen gün artan suça sürüklenmiş çocukların toplumla bütünleştirilmesi ve ıslahı için çalışmalar yapılmasının öneminden bahseden Kantaş, "Denetimli serbestlik, hapis cezasına alternatif tedbirler getiriyor. Toplumla birlikte kişiler hakkındaki bu tedbirleri uygulayıp onları en kısa sürede topluma yeniden kazandırmayı hedefliyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Daire Başkanı Kantaş, yasanın çıkması ile birlikte İngiltere ile Adalet Bakanlığı arasında bir eşleştirme projesi yapıldığını ifade ederek, "Bunlardan birisi denetimli serbestlik hizmetlerinin geliştirilmesi projesi, ikincisi ise suça sürüklenen çocuk ve mağdurlara yönelik projeydi. Bu proje 21 ay süreli olup 2009 Ocak ayında başladı, bu yıl ekim ayında bitecek. Bu proje kapsamında mağdur ve suça sürüklenen çocuklara yönelik yapılacak müdahale programları tespit edildi ve bu konuda çalışmalar yürütülmekte" diye konuştu.

AB Yerleşik Eşleştirme Danışmanı Mary Anne Mcfarlane de projenin hedefinin çocuk çalışmalarıyla ilgili denetimli serbestlik hizmetlerinin güçlendirilmesi, suçtan zarar görenlerin rehabilitasyonu ve suça sürüklenin çocukların yeniden suç işlemelerini önlemek olduğunu belirtti.

Esas misyonlarının suça sürüklenen çocukların rehabilitasyonu ve bir daha suça bulaşmalarının engellenmesi olduğunu kaydeden Mcfarlane, çocukların güvenlerini geri kazanmaları için korku, öfke, dışlanma ve mağduriyetlerinin hafifletilmesini amaçladıklarını ifade etti.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin dünyada ulusal denetimli serbestlik hizmetleri kapsamında mağdurlara yönelik ulusal müdahale hizmeti geliştiren ve sağlayan tek ülke olduğunu dile getiren Mcfarlane, proje çerçevesinde 250 personele çocuk ve mağdur müdahale programları, 120 personele genel eğitim teknikleri, 150 personele de müdahale programları konusunda eğitim verileceğini söyledi.