Çocuklara öğretilmesi gereken 20 davranış

Kibar çocuk yetiştirmek için mutlaka ona bu davranış kalıplarını öğretin.

Çocuklar, eğer siz öğretmezseniz toplum içinde hangi davranışların kaba, hangilerinin kibar olduğunu fark etmezler. Nazik bir birey olabilmesi için çocuğunuza mutlakabu 20 davranış kalıbını öğretmelisiniz...


Bir şey isterken "lütfen" demelisin.


Birisi sana bir şey verdiğinde "teşekkür ederim" demelisin.


Acil bir durum söz konusu olmadığı sürece yetişkinler konuşurken sözlerini kesmemelisin. Konuşmanın bitimine kadar beklemen gerekir.


Sana bakmayan birinin dikkatini çekmenin ya da konuşmaya dahil olmanın en kibar yolu "pardon" veya "affedersiniz" şeklinde seslenmektir.

Reklam
Reklam

İltifat etmediğin sürece insanların fiziksel görünümleriyle ilgili yorum yapma.


Biri sana nasıl olduğunu sorduğunda cevap ver ve sen de ona nasıl olduğunu sor.


Arkadaşının evinde kalıyorsan, buna izin verdikleri ve iyi zaman geçirmeni sağladıkları için arkadaşının anne ve babasına teşekkür et.


İçeri girmeden önce kapalı gördüğün kapıları mutlaka çal, içeriden yanıt gelmesini bekle.


Telefonla konuşurken önce kendini tanıt, sonra konuşmak istediğin kişiyle görüşmeni sağlamalarını rica et.


Herhangi bir ödül ya da hediye aldığında mutlaka teşekkür et. Mail atmaktansa el yazısıyla teşekkür notu yazmak, telefonla ya da yüz yüze konuşmak daha etkili olacaktır.


Ne olursa olsun, kimsenin yanında küfürlü konuşma.


İnsanlara lakap takma.


Kimseyle alay etme. Alay etmek, senin güçsüz olduğunu gösterir ve bir başkasını alaya konusu yapmak zalimce bir davranıştır.


Birine çarparsan ya da zarar verirsen hemen "özür dilerim" de.


Öksürürken ve hapşırırken ağzını kapat, toplum içinde burnunu karıştırma.


Kapıyı açarken, yanında başka birileri varsa onlar için kapıyı tutmalısın.

Reklam
Reklam

Bir tanıdığını, arkadaşının ebeveynini, öğretmenini ya da komşumuzu bir iş üzerinde çalışırken görürsen yardım etmeyi teklif et. Eğer yardım teklifini kabul ederlerse bu senin için yeni bir şey öğrenme fırsatı olabilir.


Bir yetişkin senden bir iyilik istediğinde homurdanmadan ve gülümseyerek yardım et.


Biri sana yardım ettiğinde "teşekkür ederim" de. Böylece o kişi sana ihtiyacın olan başka bir zamanda yeniden yardım edecektir.



Yemek yerken çatal bıçak kullan. Bunu nasıl yapacağını sor ve yetişkinlerin nasıl çatal bıçak kullandığını gözlemle. Yemek yerken kucağına peçete ser. Gerektiğinde ağzını peçeteyle sil. Yemek masasında senden uzaktaki herhangi bir şeye uzanmak için çabalama, bir başkasından rica et.