Başak Kültür ve Sanat Vakfı'nın, Van Barosu ve Hollandalı sivil toplum kuruluşu DW-RS Producties ortaklığında gerçekleştirdiği, Sivil Toplum Diyalogu Programı kapsamında yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından fonlanan "Çocuğun İnsan Hakları ve Sinema Projesi" başladı.
Savunmasız çocukların insan hakları konusundaki farkındalıklarını ve sinema konusundaki bilgilerini arttırmak ve yeteneklerini geliştirmek; ve kendilerini daha iyi ifade edebilmelerine destek olmayı amaçlayan projenin ilk ayağı Mart ayında Van Barosu'nun ev sahipliğinde 6 gün süre ile Van'da gerçekleştirildi.
Van Barosu başkanı Av. Murat Timur, çocuk hakları komisyonu başkanı Mehmet Zeki Kutluk ve komisyon üyesi 9 avukatın katılımı ile Gündem Çocuk Derneği'nden çocuk gelişimi uzmanı ve eğitimci Ezgi Koman'ın eğitmenliğinde avukatlara çocukların hukuki ihtiyaçları olması halinde bilmeleri ve yapmaları gerekenler konusunda bilgilerin paylaşıldığı 2 gün süren eğitimler yapıldı.
16 lise öğrencisinin katıldığı "İnsan Hakları ve Sinema Atölyesi" ise oyuncu-yönetmen Derya Durmaz ve Amerikalı yönetmen Theron Patterson'ın öncülüğünde, Van Baro Başkanı Av. Murat Timur ve Av. Nazlı Polat'ın katılımlarıyla gerçekleştirildi. Çocukların kendi filmlerini oluşturmak için bir araya gelmesi ile üç sahneden oluşan kısa filmlerinin senaryosunu hazırlamaları ve kendi kısa filmlerini çekmeleri konusunda özel eğitimler verildi.
Katılımcı çocukların kendi filmlerinde yönetmen, kameraman, oyuncu, sesçi olması ve nihayetinde kurgusunu yaparak tamamlamaları hem hayal dünyalarını besleyen, hem de hak bilinci ve hak ihlallerine karşı bir farkındalık kazanmalarını sağlayan bir çalışmayı gerçekleştirmelerine fırsat verdi.
Van'da yapılan çalışmada ayrıca Türkiye ve Avrupa Birliği arasında Sivil Toplum Kuruluşları arasında işbirliği ve diyaloğun gelişmesine katkı sunmak; çocuk ve hak odaklı çalışan kurumlar arasında doğrudan bir ilişkinin kurulmasını gerçekleştirmek için Van'da faaliyet yürüten sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler ve kamu kurumlarının davet edildiği bir STK Toplantısı gerçekleştirildi.
İKİNCİ DURAK SOMA
İlk ayağı Van'da gerçekleştirilen proje bu ay Soma'da devam ediyor. Soma Faciasının yıldönümünün yaklaştığı şu günlerde 25-28 Nisan 2015 tarihleri arasında yapılacak ziyaret ve atölye çalışması özellikle çocukların, gençlerin moral kazanmalarına ve yaşadıkları travmatik durumların etkilerini bir parça da olsa azaltmaya katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Soma Psiko-Sosyal Destek Merkezi'nin desteği ile planlanan Soma Ziyareti çocuklar için insan hakları ve sinema atölyelerini ve STK toplantısını kapsamaktadır.
14 aylık bir dönemde tamamlanması planlanan proje kapsamında Türkiye'de 14 ilde olmak üzere Amsterdam'da da çocuklarla insan hakları ve sinema atölyeleri yapılması hedeflenmektedir.