Bağışıklığın güçlü olması, birçok hastalığı engelleyen önemli bir faktördür. Güçlü bir bağışıklığın yanında alınan hijyen önlemleri kişileri parazitlerden korur ve özellikle çocukların sağlıkla büyümelerini sağlar. Çocuklarda bağırsak parazitinin sebebi; En başta el yıkamama alışkanlığıdır. Sık el yıkamamak ya da meyve ve sebzelerin tam temizlenmeden yenmesi çocuklardaki bağırsak parazitlerinin oluşmasına neden olmaktadır.
Amipler ya da giardialar sulardan en çok geçen parazitlerdir. Özellikle içilen suların temiz olmaması da bağırsak parazitine neden olmaktadır. İyi pişirilmemiş et ürünlerinden kıl kurdu ya da kancalı kurt bulaşmaktadır. Sucuk, salam gibi pişmemiş etlerden geçebilen bu parazitlere dikkat etmek gerekmektedir.
Bağırsak parazitleri çocuklarda; idrar kaçırma, davranış bozuklukları, ürtiker, kurdeşen dökme gibi, alerjik sorunlar, büyümeme gibi, geğirme, ağızda pis koku, sinir bozuklukları gibi sorunlara neden olur. Çocuğunuzda bu belirtiler varsa parazitten şüphelenmek gerekir. Bağırsak parazitleri çocukta iştahsızlığa sebep olabilmektedir, bu durum da çocuğun sağlıklı gelişimini engellemektedir. Çocuk yemek yiyip kilo alamıyorsa, dışkısı ve ağzı pis kokuyorsa, sindirim sorunları sık sık yaşanıyorsa da bağırsak parazitleri düşünülmelidir.
Tedavi modelleri parazitin tipine göre değişmektedir. Bazı durumlarda tüm aile tedavi edilmektedir. Aynı tuvaleti kullanan aile bireylerinin tedavi edilmesi, hastalığın önlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Özellikle kıl kurtlarında evde kaç kişi yaşıyor ise hepsinin tedavi olması gerekmektedir. Bazı durumlarda ise sadece çocuğun tedavi edilmesi yeterli olmaktadır. Parazitin cinsine göre doktor uygun ilaç verecektir.