Çocuklarda Beslenme Dönemleri

Annelik günde 24 saat, haftada 7 gün tam kapasite devam eden zevkli ve heyecanlı bir görevdir.

Annelik günde 24 saat, haftada 7 gün tam kapasite devam eden zevkli ve heyecanlı bir görevdir. Bu görevinde zaman zaman dönüm noktaları, geçiş süreçleri vardır. Mesela; bebeğinizin 5. ve 6. aya girdiği dönem, beslenme açısından dönüm noktasıdır. Doğduğu andan itibaren anne memesinden ve biberondan yumuşak bir şekilde emmeye alışmış olan bebeğinizin sert ve soğuk olan kaşığa alışması, emerek beslenirken çiğnemeye geçmesi oldukça zordur. Sakin olmalı, doğal davranmalı heyecanınızı belli etmemelisiniz.

Reklam
Reklam

Ek gıdalara başlarken şunlar yapılmalı:

  1. Bebeğinizin ek gıdalara doktorunuzun tavsiyesine göre 5. ila 6. ayda başlamalısınız. Daha erken veya daha geç olması birtakım beslenme yetersizliklerine zemin hazırlar.

  2. Bebeğinizi rahat bir şekilde oturtmalısınız. Yatar halde tutmamalısınız.

  3. Ek gıdaya başlayacağınız zaman bebeğiniz ne çok aç, ne de çok tok olmalı.

  4. Rahat ve doğal davranmalısınız.

Önce hangi yiyeceği vermelisiniz?

Reklam
Reklam

Bebeğinize vermeye başlayabileceğiniz ek gıdaları 4 grupta toplayabiliriz. Bunlar: 1-Meyve püresi, 2-Yoğurt, 3-Muhallebi, 4-Haşlanmış sebze püresi. Bu 4 çeşit yiyecek grubundan herhangi birini sizin ve bebeğinizin tercihine göre seçebilirsiniz. Seçtiğiniz yiyeceği; ilk gün 1 tatlı kaşığı, 2. gün 2 tatlı kaşığı şeklinde başlayarak; 1. haftanın ya da bebeğinizin toleransına bağlı olarak 2. haftanın sonunda bir öğün şeklinde tüketmesini sağlamalısınız. Bir öğünü oturttuktan sonra diğer yiyecek grubuna başlanmalı ve onu da bir öğün şeklinde oluşturmalısınız. Örneğin; ilk olarak sebze püresine başlamak istiyoruz. Bunu öğlen saatlerinde vermeli, zamanla arttırarak öğlen yemeği saatinde sebze püresi olarak bir öğün oluşturmalısınız. 2. yiyecek meyve püresine başlamak istiyorsanız, sabah-öğlen arası kuşluk dediğimiz öğünü oluşturmalısınız. Bu öğün de iyice oturduktan sonra ikindi öğünü olarak yoğurt başlamalı bu öğünü de oturttuktan sonra gece öğününü muhallebi veya gece tahılı olarak oluşturabilirsiniz. Bebek 8 aylık olana kadar bu öğünlerle devam etmeli, meyveleri ve sebzeleri çeşitlendirmelisiniz. 8. aydan sonra sebze haşlamalarına et ilave etmelisiniz. 9. ayda kahvaltı öğünü başlamalı. 9. aydan sonra bebeğinize evde yaptığınız az yağlı az tuzlu tencere yemeklerinden ezerek pütürlü bir şekilde verebilirsiniz. Eline kaşık vererek ağzına götürüp yemesini desteklemelisiniz. 12.aydan itibaren aile sofrasına oturtup sizinle beraber yavaş yavaş kendisinin kaşıkla yemesine fırsat vermeli, aralarda yorulduğu zaman yardım etmelisiniz.

Reklam
Reklam

Gerektiğinden fazla yedirmeyin!

Annelere göre çocukların yedikleri hep yetersizdir. Onların her zaman miktar olarak az besin tükettiğini düşünür ve suçluluk duyarız. Bu duyguyla hareket ettikleri için hep daha fazla yedirme gayreti içindeler. Onların küçücük bedenleri ve mideleri olduğunu unutmayın. Aşırı yedirme, çocukta sindirim sorunu, kusma, yemek yemeyi sevmeme gibi durumlara neden olabilir. Eğer çocuğunuz çok iştahlıysa çok yediğinin farkında olamayabilir. Bu durumda da anneler miktarı ayarlamalıdır.