Çocuklarda 'Down Sendromu' korkusu

ANTALYA (İHA) - Her 800 çocuktan birinin down sendromuna yakalandığını belirten uzmanlar, anne adaylarının hamileliğin ilk aylarında test yaptırması gerektiği vurguladı. Zeka geriliği başta olmak üzere, yapısal ve işlevsel bir dizi bozukluğun oluşması ile hastalığın ortaya çıktığını belirten Özel Antalya Tüp Bebek Merkezi doktorlarından Mete Işıkoğlu, "Her 800 çocuktan biri bu hastalığa yakalanmaktadır. Kısa boy, ense bölgesinde cildin kalın olması, kısa ve geniş parmaklar gibi tipik dış görünüş özelliklerinin yanısıra, kalp anomalileri ve diğer organlara ait anormallikleri de barındırabilir. Orta derecedeki zeka geriliklerinin nedenleri arasında en sık genetik sebeptir. Bu bozukluğa sahip bireyler halk arasında 'mongol' olarak da bilinirler" dedi.

Reklam
Reklam

Gebeliğin 11-14 haftasında uygulanan tarama testinin önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Mete Işıkoğlu, "Kromozom anormalliği açısından fetusun değerlendirilmesini sağlayan bir testtir. Bu testte, bebeğin ense kısmında doğal olarak biriken sıvı görünümünün kalınlığı ölçülmekte ve aynı zamanda anne adayından alınan kanda bazı maddelerin düzeylerine bakılmaktadır. Hem ultrason hem de kan tetkiklerinin sonuçları bilgisayar desteğiyle bir arada yorumlanarak fetusun kromozom anormalliğine sahip olma riski ortaya konmaktadır. Eğer değerlendirme sonucunda risk belirli bir değerden fazla ise o zaman daha ileri bir tetkik olan bebeğin çevresindeki su kesesinden iğne ile sıvı örneği alınması işlemi ya da bebeğin kordonundan kan örneği alınması işlemi yapılması önerilmektedir. Amniyosentez ve kordosentez işlemleri, kromozom anormalliği olup olmadığını kesin olarak ortaya koyan işlemlerdir" diye konuştu.

Halk arasında mongol olarak adlandırılan down sendromlu bebeklerin anne karnındayken tespit edilmesinin yüzde 90'a varan hassasiyete sahip olduğunu vurgulayan Işıkoğlu, "Anne kanında biyokimyasal olarak 3 maddenin düzeylerine bakıldığı için 3'lü test adı verilmiş olan bu tarama testinin, artık yerini risk belirleme ve tanıya yaklaşma açısından daha hassas olan başka bir tarama testine bırakmıştır. 10 yıl kadar öncesinde temelleri atılmış olan 11-14 hafta tarama testinin, günümüzde artık gelişmiş merkezlerde gebelik takibinde yapılan rutin tetkikler arasında yerini almaya başlamıştır" şeklinde ifade etti.

Reklam
Reklam