Çocuklarda Kalp Deliğinin Kapatılmasında Açık Ameliyat Dönemi Bitti

Ankara Hacettepe Üniversitesi, ülkemizde her yıl kalbi delik ya da aort kenarı eksik 600 çocuk...

Ankara Hacettepe Üniversitesi, ülkemizde her yıl kalbi delik ya da aort kenarı eksik 600 çocuk için tek seçenek olan açık kalp ameliyatına karşı yeni bir yöntem geliştirdi. Yaklaşık 1 saat süren ve kasıktan anjiyo yapar gibi uygulanan ‘ASD Kapama’ (Gore PFO Occluder) yöntemi sayesinde çocuklar hemen ayağa kalkabiliyor.

Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nce, çocuklardaki kalp hastalıklarının tedavisine yönelik ‘İnvaziv Kardiyoloji Bölgesel Eğitim Toplantısı’ gerçekleştirilecek. Toplantıda doğumsal kalp hastalıklarına yönelik en son tedavi yöntemleri canlı vaka sunumları ile anlatılacak.

Reklam
Reklam

Tıp teknolojisi her geçen gün ilerliyor. Pediyatrik kardiyoloji de tıp teknolojisinin gelişmesinden nasibini alıyor. Türkiye’de her yıl yaklaşık 12 bin doğumsal kalp hastası bebek dünyaya geliyor. Günümüzde girişimsel kardiyolojik yöntemler ve ameliyatlarla artık en ağır doğumsal kalp hastalıkları bile başarıyla tedavi edilebiliyor. Kalp delikleri de en sık görülen doğumsal kalp anomalisi olarak biliniyor.

Kalp delikleri girişimsel yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Şimdiye dek onlarca çocuk bu şekilde sağlığına kavuşturuldu. Fakat kalp deliği yanında aort kenarı eksik olan çocuklar girişimsel yöntemlerden faydalanamıyordu. Türkiye’de her yıl, hem aort kenarı eksik hem de kalbi delik yaklaşık 600 çocuk için tek seçenek açık kalp ameliyatı idi. Açık kalp ameliyatında göğüs kafesi açıldığı için çocukların iyileşmesi aylarca sürebiliyordu. Artık bu çocuklarda da açık kalp ameliyatına gerek kalmayacak. Yaklaşık 1 saat süren ve kasıktan anjiyo yapar gibi uygulanan ‘ASD Kapama’ (Gore PFO Occluder) yöntemi sayesinde çocuklar hemen ayağa kalkıp yürüyebiliyor. Dünyada 2012 yılı başında uygulanmaya başlanan bu yöntemin en önemli özelliklerinden biri de içindeki metal oranın çok düşük olması(yüzde 2-3). Bu nedenle de çocuk hastalarda özellikle tercih ediliyor. Ayrıca metalin az olması sebebi ile nikel alerjisi olan hastalarda güvenle kullanılabiliyor.

Reklam
Reklam

Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastanesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tevfik Karagöz tarafından 24 Aralık'ta konu ile ilgili toplantı yapılacak. Ayrıca konuya ilişkin yeni yöntemle ilgili basına bilgi verilecek. Yeni tedavi yöntemi ile ilgili yapılacak girişim canlı olarak salonda bulunan katılımcılara izletilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: