Çocuklarda Kalp Hastalığı Ve Tedavi Yöntemleri

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Deniz Atalay, doğumsal kalp hastalıklarının önemli kısmını kalpteki deliklerin oluşturduğunu söyledi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Deniz Atalay, doğumsal kalp hastalıklarının önemli kısmını kalpteki deliklerin oluşturduğunu söyledi. Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklarda ve bebeklerde kalp hastalığı riskinin 40-50 doğumda bir olduğunu anlattı. Kalp hastalığının her çocukta görülebileceğine dikkati çeken Atalay, "İlk doğumda iki damar arasında pencere var, her bebekte açıklığı var. Bu açıklığın kapanma süresi iki-üç gün olarak belirlenmiş. Tedavi ve çocuğun genetik yapısı sebebiyle açık kalma durumu olabiliyor. Bir nevi sonradan kazanılmış kalp hastalığı olarak değerlendirebiliriz. Her zaman altında genetik yapı beklemiyoruz. Sonradan da kazanılabilir oluyor" diye konuştu. Atalay, çocuklarda en çok morarmayla kendini gösteren, üfürüm şeklinde muayenede saptanan hasta grupları olduğunu aktararak, şunları dile getirdi: "Bunlar konjenital kalp hastalıkları başlığı altında incelediğimiz hastalıklar. Sıklıkla doğuştan gelen hastalıklar. Bunların başında fallot tetrolojisi en sık gördüğümüz hastalık grubu. Bunun dışında diğer hastalık grupları arasında da ASD, VSD gibi hastalık tanıları geliyor. Doğumsal kalp hastalıklarının önemli kısmını kalpteki delikler oluşturuyor. 'Edinsel' dediğimiz kalp hastalıkları ise sonradan oluşan kalp hastalıkları olup, enfeksiyon, sistemik hastalıklar ve başka birçok nedene bağlı ortaya çıkar." Prematüre doğumun daha riskli olduğunu dile getiren Atalay, "Erken doğanlar risk altında. Annenin taşıdığı faktörler, ailede genetik kalp hastalıkları, annede diyabet olması, sigara, alkol, uyuşturucu kullanımı gibi durumlar. Hamilelikte annenin suyunun çok veya az olması da kalp hastalıklarına zemin hazırlar. Bebeğe ait faktörlerde prematüre doğumlar, gelişme geriliği olanlar bebeklerde uyanık olmak gerekiyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz