Çocuklarda mevsimsel hastalıklara dikkat

Kütahya Özel Medline Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aysun Kaya, hava sıcaklıklarının artmasıyla çocuklarda bazı mevsimsel hastalıklar görülebileceği

Kütahya Özel Medline Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aysun Kaya, hava sıcaklıklarının artmasıyla çocuklarda bazı mevsimsel hastalıklar görülebileceği uyarısında bulundu.

Dr. Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, yaz mevsiminin yaklaştığı günlerde karşılaşılabilecek hastalıkların nezle biçiminde başlayıp gözlerde sulanma, burunda akıntı ve hapşırmayla sürebileceğini, geceleri öksürük nöbetleri görülebileceğini belirtti.

Öksürüğün sık ve kusmaya neden olacak şekilde devam edebileceğine işaret eden Dr. Kaya, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Kabakulak; genel olarak kulak altı ve önündeki bezelerin iltihaplanması ve şişmesi sonucu görülen bir hastalıktır. Bu şişlikler nedeniyle çocuk yemek yerken ve çiğnerken zorlanır. Ayrıca yüksek ateş, mide bulantısı, karın ve baş ağrısı ya da öksürük gibi bulgular da görülebilir. Ortalama iki hafta kuluçka süresi olan hastalıkta bulaşıcılık süresi yüksek ateşle başlar ve kulaktaki şişlik kaybolana kadar devam eder. Hastalık döneminde tükürük artıracak limon, sirke gibi ekşi besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Virüsün sağırlığa ve kısırlığa neden olduğu durumlar oldukça azdır.

Kış ve bahar mevsimlerinde en sık görülen hastalıklardan biri de su çiçeğidir. 3-10 yaş arası çocuklarda daha sık görülen bu hastalık, halsizlikle başlar. Birkaç gün düşmeyen ateş, nezle ve öksürük görülen diğer belirtiler arasında yer alır. Ardından vücudun farklı kısımlarında içi su dolu pembe tanecikler belirir, tanecikler kuruyuncaya kadar kaşıntıya neden olurlar. Ortalama 2-3 hafta kuluçka süresi olan su çiçeğinin bulaşma süresiyse tüm yaralar kabuklaşıncaya kadar devam eder. Hastalık süresince çocuğun yaralarını kaşıyıp koparmasına engel olunmalıdır. Bu amaçla doktor tarafından verilen losyonlar sürülür. Aspirin ise kesinlikle verilmez. Bir yaşından sonra su çiçeği aşısı yapılarak bu hastalıktan korunulabilir."

Reklam
Reklam

Dr. Kaya, ansızın yüksek ateşle karşılaşılması halinde derhal sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: