DENİZLİ (İHA) - İlk defa okula gönderilecek çocukların ev ortamından ayrılıp değişik bir ortama girecekleri için bazı tepkiler gösterebileceği belirtildi.
Denizli Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Öz, ilk defa okula gönderilecek çocukların ev ortamından değişik bir ortama girecekleri için kişiliklerine, beklentilerine göre değişik tepkiler gösterebileceklerini, bazı çocukların tepkisini okul korkusuyla ortaya koyduğunu söyledi. Yeni okula başlayacak çocukların ailelerine uyarılarda bulunan Dr.Ahmet Öz, "Bu tür çocuklar okula gitmek istemez, zorlandıkları zaman tepki gösterir. Bu durum genellikle anaokuluna veya ilköğretim birinci sınıfa başlayan çocuklarda görülmektedir. Ama pek çoğu kısa sürer ve çocuk okuluna alışır, sever. Bazı çocuklarda ise sorun oluşturacak düzeyde kendini belli eder. Anne ve çocuk arasında çok sıkı ilişkiler olması, anneyi yitirme korkusu, anne babanın çocuğa bir şey olacakmış gibi aşırı kaygısı, annenin çocuğu sokağa başka çocuklarla oyuna göndermemesi, annenin çocuğu devamlı gözü önünde, kontrolünde tutması okula başlama sırasında soruna yol açabilir" dedi.
Çocuğun bu gibi durumlarda mutlaka bir profesyonelden yardım alınarak yönlendirilmesi gerektiğini belirten Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öz, şöyle konuştu: "Çocuğu her zaman dinlemeli ve kaygılarını anlamaya çalışmalıyız. Okul fobisi sıklıkla ayrılma kaygısıyla iç içedir. Çocuk, yakınlarının sevgi, destek ve bakımı olmadığında hayatta kalamayacağının farkındadır. Bu nedenle sürekli sevildiğine dair güvence alma arayışındadır. Bu güvence okul fobisinde sarsılmıştır ve çocuk terkedileceğine dair kaygı duyar. Çocuğun yaşadığı kaygıya bu çerçeveden bakıldığında sorun iyi anlaşılabilir. Kızmak, öfkelenmek, dayak atmak ve 'Okula gideceksin' gibi sözler söylemek yerine çocuğu suçlamadan ona değer vermek ve onu dinleyerek soruna neden olan faktörleri bulmak çözüm için ilk adım olmalı. Öncelikle çocuğun okula gitmesiyle birlikte ailesi ve yakınlarından uzaklaşmayacağını hissettirmek gerekiyor."
Çocuğun okulu, ailenin sevgi ve bakımının devam ettiği yaşantının bir parçası olarak hissetmesi gerektiğini belirten Öz, "Okula ilk defa başlayan öğrencilerin bir hafta daha önce okula başlayarak aileleriyle birlikte gitme uygulaması büyük önem taşıyor" dedi. Ailelerin, çoğunlukla çocuklarının okul fobisi geliştiği zaman etkilenip endişe duyduklarını ve bunu çocuklara hissettirdiklerini belirten Dr. Ahmet Öz, "Kesinlikle kaygı ve endişeleri çocuklara yansıtmamalılar" ifadesini kullandı.