İSTANBUL (İHA) - Acıbadem Hastanesi Bakırköy, Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hekimi Dr. Neşe Perdahlı Fiş, ilkokula başlayan çocuklarda okul korkusu ve hiperaktivite bozukluğu görülebileceğini belirterek, "Küçük yaşta tedavi uygulanmayan çocuklar, ileride davranış bozukluğu belirtileri, ilaç ve madde bağımlılığı gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilir" dedi.
Dr. Neşe Perdahlı Fiş, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında bilinen şekliyle "Okul Korkusu" ya da tıbbi adıyla "Ayrılık Kaygısı" olan çocukların anneye bağımlı olduklarını vurgulayarak, "Bu çocukları anneden ayırarak sınıfa almak oldukça zordur. Çocuk direnir, annesine yapışır, ağlar, annesinin de yanında kalmasını ister. Böyle bir durum uzun sürerse, aileye bir hekime başvurmalarını öneriyoruz" diye konuştu.
Tedavi geciktirilirse çocuğun kaygısının artabileceğine dikkat çeken Dr. Neşe Perdahlı Fiş, "Buna bağlı olarak da çocuk ve aile için sorunlar artar, uygun tutumların geliştirilmesi daha uzun zaman alır" dedi.
Çocuğun okula başladıktan sonra, dikkat eksikliği, diğer adıyla hiperaktivite bozukluğunun yaşanabileceğini söyleyen Dr. Fiş, "Bu çocukların bir çoğunun, okul öncesi dönemlerde de çok hareketli ve dürtüsel oldukları, yani akıllarına ilk gelen biçimde davrandıkları aileleri tarafından fark ediliyor. Ancak bir kısmında ise sadece dikkat eksikliği ön planda olduğu için, ancak okula başladıktan sonra derslerde dalgın oluşları, derse dikkatlerini verememeleri gibi nedenlerle öğretmenlerinin dikkatini çekiyorlar. Bu çocuklar tedavi edilmezlerse, "başarısız, anlamıyor, dinlemiyor, yaramaz" olarak damgalanabilir. Bu çocuklarda uygun bir tedavi uygulanmadığında, ileride davranış bozukluğu belirtileri, ilaç ve madde bağımlılığı gibi sorunların daha sık görüldüğü de biliniyor. Oysa ki uygun tanı ve tedavi ile bu çocukların sosyal, duygusal ve akademik olarak hak ettikleri seviyeye ulaşmaları mümkün olabilmekte" açıklamasında bulundu.