İSTANBUL (İHA) - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Akdeniz, çocukların okul dönemlerinde yaşadıkları stresin hastalıklara karşı vücut dirençlerini düşürdüğüne dikkat çekerek, "Çocuk yaşlarda tedavisiz veya ayakta geçirilen hastalıklar izlerini özellikle ileriki yaşta ciddi sorunlara aktarıyorlar" dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Akdeniz, çocuklarda dersler nedeniyle oluşan okul stresinin birçok hastalığa karşı vücut direncini zayıflattığını belirterek, "Çocuklarda bağışıklık sistemi daha zayıftır. Bunun sonucu olarak çocuk vücudunun direnci zayıftır. Her türlü enfeksiyon kolay ilerleme göstererek sağlığını tehdit edebilir. Sadece grip veya enfeksiyonu geçirmesinin verdiği zararın yanı sıra, bağışıklık sisteminin desteklenmeyişi bir sonraki hastalıkta bağışıklık sisteminin yapısında kronik zayıflamaya da neden olabilir. Korunmada beslenme ve hijyen çok önemli. Çocukları hijyen konusunda velilerin mutlaka bilinçlendirmeleri gerekiyor. Saatler boyunca kapalı ortamlarda kalmaları ve enfeksiyonlara açık olmaları da eklendiğinde bulaşıcı hastalıklar en çok çocuklarda görülüyor. Çocuğun sürekli olarak uykusuzluk yaşadığı eğitim dönemlerinde özellikle kış mevsiminde havalandırmanın eksikliği, çocuğun yaşı ve yapısı itibariyle hijyen bilincinin eksikliği yine en önemli çevresel etkenler arasında yer alıyor. Bu süreçlerde çocuğun beslenmesi de çok önemli. Vitamin, kalsiyum gibi çocuğun gelişiminde çok önemli olan desteklerin bulunduğu bir beslenme programını takip edilmesinde büyük önem var" dedi.
Çocukların beslenmelerinde, vitamin takviyesinin çocuğun kendini zinde hissetmesi için şart olduğunu anlatan Dr. Mehmet Akdeniz, "Özellikle uzmanlar tarafından beta glukan, C vitamini gibi doğal destekleyicilerle çocuğun enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemi güçlendirilmeli. Günümüz yaşam şartlarında özellikle çalışan anne babaların çocuklarının beslenme düzenine dikkat etmeleri gerekiyor. Sınıflarda havalandırma sağlanması en azından teneffüs saatlerinde çok önemli. Lakin tüm enfeksiyonlar en kolay solunum ve temas yoluyla bulaşıyor. Çocuk savunmasız bir bağışıklığa sahip olduğu için bu dönemleri mutlaka dinlenerek ve doktor kontrolünde tedavi süreci ile geçirmeli. Özellikle grip veya üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı kulaktan dolma bilgilerle kullanılan ilaçlar çocuğun sağlığını tehdit edebilir. Destek gerekiyorsa bunu sürekli koruma şeklinde ve beta glukan gibi doğal olan destekleyicilerle sağlamakta fayda var. Çocuk yaşlarda tedavisiz veya ayakta geçirilen hastalıklar izlerini özellikle ileriki yaşta ciddi sorunlara aktarıyorlar. Veliler ders verimi açısından bu konuda ısrarlı oluyorlar ancak en azından bağışıklık sistemini koruyarak sağlık konforunu ve gelişimi desteklemekte fayda var. Uzmanlar, doğru el yıkamanın enfeksiyonlardan korunma ve yayılmasını önlemede son derece önemli olduğunu ve çocuğa bu bilincin mutlaka erken yaşta öğretilmesi gerektiğini belirtiyor" diye konuştu.