Çocuklarda suç oranı

DİYARBAKIR (İHA) - İstanbul Valiliği'nin, suça karışan çocuklar üzerinde yaptığı araştırmada, Güneydoğu kökenli çocukların suça daha çok karıştığı yönündeki kanının yanlış olduğu ortaya çıktı.

Son dönemlerde Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden yurdun Batı kentlerine giden çocukların daha çok suç işlediği inancını öne çıkaran haberlerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. İstanbul Valiliği'nin yaptığı araştırma, bu yöndeki genel kanının aksine, nüfus kaydı Marmara Bölgesi'nde olan çocukların daha fazla suça karıştığını ortaya koydu. Bu yıl içinde 31 Mayıs tarihine kadar suçla karşı karşıya gelen 6 bin 94 çocuk üzerinde yapılan araştırmaya göre, İstanbul'da suça karışan çocuklardan yüzde 24'ünün nüfus kaydı Marmara Bölgesi'nde. Marmara Bölgesi'nin ardından, suça karışan çocuklarda ikinci sırayı, yüzde 22'lik oranla nüfus kayıtları Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne ait olanlar alıyor. Doğu Anadolu Bölgesi'nden İstanbul'a gelerek suça karışan çocukların oranı yüzde 20 iken, nüfus kayıtları Karadeniz Bölgesi'nde olan çocukların oranı ise yüzde 18'i buluyor. İç Anadolu Bölgesi'nden gelen çocukların oranı ise yüzde 11, Akdeniz Bölgesi'nden olan çocukların oranı yüzde 3 ve Ege Bölgesi'ne kayıtlı olan çocukların oranı ise yüzde 2 olarak sıralanıyor.

Reklam
Reklam

İstanbul Valiliği'nin suçla karşı karşıya kalan çocukların eğitim durumlarına ilişkin yaptığı araştırmalarda ise, yüzde 62'lik oranla, bu çocukların büyük bölümünün temel eğitim gördükleri veya ara sınıflardan ayrıldıklarını tespit edildi. Yüzde 24'ünün okur-yazar olmadığı, yüzde 14'ünün de lise düzeyinde eğitim gördüğü veya ara sınıflardan ayrıldıkları ifade ediliyor.

İstanbul'da çocukların karıştıkları suçlarda ilk on sırayı ise 508 olayla işyerinden hırsızlık, 492 olayla dolandırıcılık veya yankesicilik, 461 olayla yaralama, 372 olayla darp, 349 olayla oto ve otodan hırsızlık, 290 olayla gasp ve soygun, 239 olayla evden hırsızlık, 175 olayla ehliyetsiz veya alkollü araç kullanma, 173 kapkaç, 114 de kaçırma olayı alıyor.

Umut Çocukları Derneği Başkanı Pedagog Yusuf Kulca, suça karışan çocukların sayısındaki artışı her geçen gün daha çok artan boşanmalara ve parçalanmış ailelere bağladı. Marmara kökenli çocukların sayılarındaki artışın depremle direkt bir ilgisi olmasa da, dolaylı bir etkisinin bulunduğuna dikkat çeken Kulca, büyük depremin ardından kimi çocukların anne veya babalarından birinin veya her ikisinin hayatını kaybettiğini, hayatını kaybeden ebeveynlerin olmadığı ailelerde de depremde ortaya çıkan travmaya bağlı olarak, boşanma vakalarında büyük artışlar yaşandığını hatırlattı.

Reklam
Reklam

Çocukların sokağa itilmelerindeki en önemli etkenlerin başında parçalanmış ailelerin geldiğine dikkat çeken Kulca, büyük şehirlerde de her geçen gün parçalanan aile sayısının arttığını kaydetti. Kulca, "Büyük şehirlerde güçlü aile yapısı giderek zayıflıyor ve parçalanıyor. Bu durumun bedelini çocuklar ödüyor. Eskiden sanıldığının aksine aileler, çocuklarına yönelik şiddete daha çok başvuruyor. Bu da çocukların evden kaçmalarına neden olup, sokağa itiyor. Bunun en çarpıcı örneği Karadeniz'den gelip suça karışan çocukların sayısındaki yükselme. Eskiden yalnızca eğitim düzeyinin düşüklüğüyle ilişkilendirilerek yalnızca Güneydoğu'da aile içinde çocuğa şiddetin daha yaygın olduğu inancı vardı. Ama Karadeniz örneği var. Her geçen yıl suça karışan Karadeniz kökenli çocuk sayısı artıyor. Demek ki çocuğa yönelik şiddet yalnızca Güneydoğu'nun veya Doğu'nun değil tüm Türkiye'nin sorunudur. Artık aileler her koşulda çocuğa şiddet uyguluyor" şeklinde konuştu.