Çocuklarda “tatil sonrası sendromuna” dikkat!

Yaz dönemi başta olmak üzere uzun bayram günleri birçok kişi için tatil ile aynı anlama gelir. Uzun bir dönem çocuklar için geç saatte yatmak, istediğini yapma ve serbest kalma gibi dilediği şeyleri yaparak geçer.

Ancak bu eğlenceli zaman sonrasında tatil öncesi hayata dönme konusu çocuklar için zorlayıcı olabilir. Psikiyatrist Uzm. Dr. Burak Toprak, çocuklarda tatil sonrası sendromu hakkında anne babalara önemli uyarılarda bulundu. Tatildeki kutlamalar ve heyecan tatil sonrasında hayal kırıklığına ve melankolik hislere yol açar.

Çocuklar duygularını kelimelerle tarif etmek yerine yaptıklarıyla gösterir. Bu nedenle tatilin ardından çocuklarda, tatil öncesi döneme göre meydana gelen davranış değişiklikleri tatil sonrası sendromunu belirleme konusunda önemli bir ölçüt olarak kabul edilir. Değişen davranışlar çocuklarda duygusal olarak bir takım işaretler olarak görülür.

Reklam
Reklam

MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLER

Duygusal değişikliğin davranışlara yansıması farklı şekillerde olabilir. Ancak iştah kaybı, uyku bozukluğu, kendini kontrol edememe, durgunluk ve daha önce ilgili olduğu şeylere ilgisiz davranma gibi davranışlar en sık görülen davranış değişikliklerinin başında gelir.

Çocuklar bazı durumlarda her ne kadar bu gibi hislere kapılsa da bir süre sonra kendiliğinden yaşananları unutarak tatil öncesi hayatına dönebilir. Ancak yaşanan bu değişikliğin 3 haftadan fazla sürmesi durumunda çocuk için uzman birisinden yardım alınması tavsiye edilir. Bu noktada ailelerin, çocuklarının tam olarak ne istediğini bilmesi, onların endişelerine doğru bir şekilde yaklaşması ve yaşadığı zorluklarda desteklemesi gerekir.

BAĞLANTIYI CANLI TUTMAK

Çocuklarda özellikle uzun yaz tatilinden sonra okula dönmek çok zordur. Bu nedenle tatil sonrasında ev içerisinde aileyi birbirine yakın ve bağlı tutmak, birlikte eğlenceli aktiviteler yapmak son derece önemli.

Birlikte vakit geçirmek ve çocukların eğlenebileceği bir şey yapmak onların hislerini ve duygularını inanılmaz bir hızla değiştirir. Tatil dönüşünde rutini kaybetmemek de çok mühim. Uyku en önemli rutindir ve uyku problemi kaynaklı birçok davranış problemi bulunur.

Reklam
Reklam

Tatilde uyku düzenini bozmamak tatil sonrası sendromunun atlatılmasında yardımcı olur. Tatilde, tatil öncesi alışılan saatten 20 dakika bile geç yatmak yaklaşık olarak 3 ile 5 gün içerisinde çocukların tanıma ve öğrenme yeteneklerine önemli etkilerin nedenidir. Tatil dönüşünde ise tekrar eski rutine dönmek daha da zorlayıcı hale gelir.

Psikiyatrist Uzm. Dr. Burak Toprak

www.buraktoprak.com
Facebook: @psikiyatristburaktoprak
Instagram: @psikiyatristburaktoprak
YouTube – Psikiyatrist Dr. Burak Toprak