Çocuklardaki dikkat eksikliğinde erken müdahale çok önemli

Dikkat eksikliği çocukların hem sosyal hem de eğitim hayatındaki başarı oranını ciddi oranda etkiliyor…

Birçok ailenin üzerinde durmadığı basit bir konu gibi görünse de bir çocukta eğer dikkat eksikliği var ise bu durum çocuk için bir sürü başarısızlığı da beraberinde getiriyor.

Bu durumu okul öncesinde aileler fark ettiğinde derhal müdahale edilmesi gerektiği konusunda uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Çünkü müdahale edilmeyen dikkat eksikliği bir davranış alışkanlığı haline dönüşüyor ve sonrasında düzeltmek çok zorlaşıyor.

Çocuklarda dikkat eksikliğini engellemenin ve müdahale etmenin yolları:

• Eğer çocuğunuz daha okula başlamadıysa ve okul öncesinde ebeveynler olarak bu durumu fark ettiyseniz öncelikle dalında uzman bir pedagog doktordan yardım alarak işe başlamalısınız. Onun sizi yönlendirmeleri doğrultusunda nasıl davranacağınız konusunda karar vermeli ve bu durum için çocuğunuzu suçlamamalı aksine onun yanında olduğunuzu her an hissettirmeli ve dikkatini toplamasını sağlamalısınız.

Reklam
Reklam

• Çocuğunuz okul döneminde ise ve öğretmenleri onun ile ilgili dikkat eksikliği şikayeti ile geliyor ise rehber öğretmenlerden yardım alabilirsiniz. Onların uygulayacağı bazı testler sayesinde dikkat eksikliğinin boyutunu ölçebilirsiniz.

• Testlerin sonucuna göre çocuğunuzla hem evde hem de aynı zamanda okulda daha farklı ve daha fazla ilgilenerek takibe almanız ve uzmanların yönlendirmesi ile bazı egzersizler yaptırmanız gerekebilir.

• Dikkat eksikliğini yaşayan çocuklar için günde en az 30 dakika bu eksiklerini giderici oyunlar oynanabilir. Bu oyunlara ailenin tüm fertleri katıldığında çocuk için oyun daha çekici ve cazip hale gelecektir. Sizin yardımınız bu dönemde çocuğunuz için çok önemli.

• Çocuğunuzda dikkat eksikliği olsun veya olmasın ona bebeklik döneminden itibaren alacağınız tüm oyuncaklar dikkat eksikliğini ölçen ve eğiten oyuncaklar olmalıdır.

• Ayrıca bu tip oyuncaklar zeka seviyesini geliştirmek için de kullanılan araçlardır. Ama bu oyuncakları oynatırken sizde ebeveynler olarak çocuklarınıza eşlik etmeniz onun için çok faydalı olacaktır.

Reklam
Reklam

• Bu tip egzersizlere ne kadar küçük yaşta başlarsa çocuğunuz için o kadar iyi olacaktır. Çünkü minik yaşlardan itibaren önlem alındığında ileride yaşanabilecek tüm olumsuzluklara karşı önlem almış olursunuz.

Dikkat eksikliği olan çocuklara nasıl destek olunmalıdır?