Çocukları bilgisayardan uzak tutun

Tahsin Erman, anne ve babaların çocuklarını uzun süre bilgisayar başında oturmalarına müsaade etmemelerini istedi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tahsin Erman, günümüzde en sık rastlanan sağlık sorununun obezite ve bilgisayar başında hareketsiz geçirilen uzun saatlere bağlı olarak yaşanan kıkırdak bozulması olduğunu vurguladı. Erman, çocukların bilgisayar başında oturmalarına izin verilmemesi ve spora yönlendirilmesi çağrısında bulundu.

Bel ağrısının toplumda çok sık karşılaşılan kas-iskelet sisteminde fonksiyon bozukluğu yaratan ve sosyoekonomik kayıplara neden olabilen, günümüzün önemli sağlık sorunlarından biri olarak öne çıktığını vurgulayan Erman, yapılan çalışmaların dünya popülasyonunun yüzde 65-80’inin yaşamlarının herhangi bir döneminde bel ağrısından yakındığını ortaya koyduğunu hatırlattı. Erman, “Bel ağrısı ilerleyen yaşla birlikte daha sık karşımıza çıkar ve hemen herkesde görülür. Bel ağrısına neden olan birçok etken olmakla birlikte omurgular arasına yerleşen ve ‘intervertebral disk’ diye isimlendirilen kıkırdak dokusunun yapısının bozulması sonucu açığa çıkan hastalıklar en sık olarak karşımıza çıkar” dedi.

Reklam
Reklam

“ÇOCUKLARIN BİLGİSAYAR BAŞINDA OTURMASINA İZİN VERİLMEMELİ”

Omurlar arasındaki kıkırdak yapısının bozulmasının başlıca nedenlerini de ortaya koyan Erman, bu nedenlerin de; yaşın ilerlemesi, aşırı kilo, fiziksel aktivite yapmama veya omurgaya aşırı yük binmesine neden olan ağır işlerde çalışma, travma, sigara kullanımı, şeker hastalığı, genetik yatkınlık ve doğuştan omurga bozuklukları olduğunu anlattı. Erman, “Günümüzde sık karşılaşılan sağlık problemi olan obezite ile bilgisayar başında hareketsiz geçirilen uzun saatler bu kıkırdak bozulmasının artık daha çok karşımıza çıkan nedenleridir. Bu bakımdan Sağlık Bakanlığı’nın obezite ile savaşa yönelik başlatılan kampanyasını gönülden destekliyorum. Tabi ki anne babalara da bu konuda büyük görevler düşüyor. Çocuklarımızı mutlaka bir spor dalına yöneltmek, uzun süre bilgisayar başında oturmalarına müsaade etmemek, düzenli ve sağlıklı beslenme ile sporu bir yaşam tarzına çevirmek onların elinde” ifadesini kullandı.

“ÇOCUKLARIN ÖRNEK ALABİLECEĞİ ROL MODELLER ANNE VE BABADIR”

Reklam
Reklam

Çocukların ileride kendilerine örnek alabileceği rol modellerin anne ve babaları olduğunu kaydeden Doç. Dr. Erman, ebeveynlerin beslenme ve spora ne kadar dikkat ederse çocuklarının da kendilerini o kadar örnek alacağını dile getirdi. “Unutulmamalıdır ki sağlıklı yaşam onlara bırakabileceğimiz en önemli mirasdır” diyen Erman, intervertebral disk’ olarak adlandırılan, kıkırdak dokusunun yapısının bozulması sonucu sık karşılaşılan ve beyin cerrahi hekimlerine en sık başvuru sebebi olan hastalılar hakkında da açıklamalarda bulundu. Tahsin Erman, “Bel fıtığı; omurgalar arası kıkırdağın yer değiştirerek, genellikle siyatik olarak isimlendirilen sinire bası yapması sonucu bel, bacak ağrısına ve uyuşmalara neden olan hastalıktır. Bel kayması; bir lomber (bel) omurunun altındaki omur ya da sakrum üzerinde kayması veya yer değiştirmesi sonucu sinirlerin bası altında kalarak bel, bacak ağrısına ve uyuşmaya neden olan hastalıktır” diye konuştu.

“HASTALIKLARDA EN YAYGIN VE ORTAK YAKINMA AĞRIDIR”

Omurga kanal darlığı ve sıkışması hastalığı konusunda da bilgiler veren Erman, bu hastalığın; omurga içerisinde seyreden sinirlerin seyrettiği kanalda sıkışması sonucu, bel ve bacak ağrısı ile yürüme mesafesinin gittikçe kısalması ile sonuçlanan bir hastalık olduğunu anlattı. Erman, “Tüm bu hastalıklarda en yaygın ve ortak yakınma ağrıdır. Bu hastalar özellikle ayakta fazla kaldıklarında ve yürümekle ortaya çıkan bel, kalça, bacak ağrısı, uyuşukluk ve geceleri bacağa kramp girmesinden yakınırlar. Günümüzde, teknolojideki gelişmeler sayesinde, bel ağrısının sebebi kolayca ortaya konabilmekte ve böylece gerekli tedaviler yapılarak hastaların kaliteli bir yaşam sürmeleri sağlanmaktadır. Bel ağrısı ile müracaat eden hastaların değerlendirilmesi öncelikle yeterli bir fizik ve nörolojik muayene ile başlamalıdır. Daha sonra yapılacak olan kan tahlilleri, direk grafiler, bilgisayarlı tomografi ve magnetik rezonans görüntüleme olarak isimlendirilen MR başlıca inceleme yöntemleridir” dedi.

Reklam
Reklam

“YAPILACAK MUAYENELER ÇOK ÖNEMLİ”

Unutulmaması gereken noktanın, hiçbir şikayeti olmayan hastalarda bel MR incelemesinde toplumda yüzde 10-81 arasında problem tespit edildiğine işaret eden Erman, bunun da yapılacak muayenenin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı. Erman, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Bu hastalıkları olanların mutlaka ameliyat ile tedavi olmaları gerekli değildir. İlaç, fizik tedavi, belden yapılan enjeksiyonlar ve bazen de geçici süreyle bel korsesi takmalarına rağmen yakınması geçmeyen, bu nedenle yaşam kalitesi bozulan hastalar ile ayaklarında kuvvetsizlik tespit edilen olguların, cerrahi tedaviye engel bir hastalıkları yok ise, çeşitli cerrahi yöntemler ile tedavi edilmeleri gerekir. Tedaviye özellikle de ameliyata karar verirken hiçbir zaman sadece radyolojik incelemelere göre karar verilmez. Hastanın muayene bulguları asıl önem arz eder.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: