Prof. Dr. Karlıdağ, "Çocuklarda, uzun süreli ve bilinçsiz cep telefon kullanımına bağlı olarak meydana gelen hücre ölümleri, konsantrasyon, hafıza ve öğrenme sistemlerinde bozulmalara yol açıyor"dedi. Karlıdağ, cep telefonunun günlük ihtiyaçlardan birisi olduğunu fakat bilinçsiz kullanımının insanlarda kalıcı sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.
Cep telefonu sayısının artmasıyla 15 yaş altında, henüz gelişim çağında olan çocukların da yoğun şekilde kullanıcı durumuna geçtiğini dile getiren Karlıdağ, gün içerisinde uzun süreli cep telefonu kullanımı nedeniyle insanların yoğun şekilde elektromanyetik dalgalara maruz kaldığına dikkati çekti. Karlıdağ, cep telefonu kullanımı esnasında elektromanyetik dalgaların salındığını ve bu dalgalara maruz kalan dokuların zarar gördüğünü ifade ederek, "Özellikle gelişim çağındaki çocuklarda uzun süreli cep telefonu kullanımı beyin, işitme ve denge sistemini olumsuz etkiliyor" dedi. Bu olumsuzlukların yetişkinler için de geçerli olduğunu vurgulayan Karlıdağ, şunları söyledi:
"Cep telefonunu, konuşurken kulağımıza ve beynimize yaklaştırıyoruz. Bazen kulağımıza yapışık oluyor. Bu mesafe ne kadar kısalırsa beynin ve kulağın bu dalgalardan zarar görme olasılığı da o kadar artıyor. Özellikle çocukluk yaş grubunda beyin, kulak ve sinirsel gelişimler devam ettiği için dalgalar burada birtakım olumsuzluklara yol açıyor. Özellikle beyinde ’hipokampus’ dediğimiz yani öğrenme ve hafızayla ilgili olan bölgede, hücrelerin hasarlı gelişimine ve ölümüne neden oluyor. Çocuklarda, uzun süreli ve bilinçsiz cep telefon kullanımına bağlı olarak meydana gelen hücre ölümleri, konsantrasyon, hafıza ve öğrenme sistemlerinde bozulmalara yol açıyor. Çocuklar kadar da olmasa da yetişkinler için de bu durum geçerli."
KISA KONUŞUN
Prof. Dr. Karlıdağ, gelişim çağındaki çocukların çok gerekli olmadıkça cep telefonu kullanmaması gerektiğini vurgulayarak, "Zaruri durumlarda günlük en fazla 10-15 dakika kullanımlarına izin verilmelidir. Kullanım esnasında mümkün olduğunca kulaklık kullanılmalı ya da telefon kulaktan uzak tutulmalıdır. Ayrıca telefon çaldığında ve arama esnasında hemen kulağa götürülmemeli, 1-2 saniye beklenilmelidir" diye konuştu.