Genel sağlığın önemli bir parçası olan ağız ve diş sağlığı miniklere küçük yaşlardan itibaren kazandırılmalıdır. Ne yazık ki yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da diş ipi kullanımı oldukça az.
Yeni nesillere bu alışkanlığın kazandırılması onların sağlıklı dişlere sahip olmaları için çok önemlidir. Çocuğa diş ipi kullanma alışkanlığı kazandırmak için en büyük görev ise ebeveynlere düşüyor. Çocukluktan itibaren doğru diş fırçalama tekniğinin yanı sıra diş ipi kullanma alışkanlığı kazandırmak hem süt dişlerinin çürümesini engelliyor hem de ömür boyu sağlıklı kalacak kalıcı dişlerin yolunu açıyor.
Minikler kaç yaşından itibaren diş ipi kullanmaya başlamalı?
Bebekler ilk dişlerini yaklaşık olarak 3-3,5 yaşlarında tamamlar. 6 yaşına geldiğinde ise ilk kalıcı azı dişleri süt dişleriyle beraber yavaş yavaş ağızdaki yerini alamaya başlar. Çocukların 6-7 yaş arasındaki bu dönemine karışık diş dönem denir.
Çocukların dişleri yetişkinlere göre %50 daha incedir. Kalıcı dişleri ilk çıktıkları zaman tam anlamıyla mineral yapıları tamamlanmamıştır. Süt dişleri çıkmaya başladıktan sonra dişler birbirleriyle temas etmeye başlar. Dişlerin ara yüzeylerinde lifli besinlerin ve bakteri plağının diş çürüklerine neden olmaması için diş ipi kullanımına başlanmalıdır. Çünkü diş fırçasının ulaşamadığı yüzeyler diş çürüğünün başladığı yerlerdir. Özellikle bu dönemde diş bakımının yeterince iyi yapılmaması mine yapısının bozulmasına ve yumuşamalara neden olur. Bu bozulma engellenmez ise dişlerde çürüme meydana gelir.
Diş bakımında önemli olan sürekliliktir. Çocuklara bu alışkanlığı kazandırmak için diş ipi kullanımını eğlenceli hale getirmeniz gerekebilir. Çocuğun kendi ağız ve diş sağlığı ile ilgili olumlu bir bağ kurabilmesi diş ipi kullanımının kişisel temizliğin önemli bir parçası olduğunu düşünmesini sağlayın. Bunun için yaşına uygun, rengarenk ve sevdiği karekterler de diş bakım ürünleri edinin. Böylece çocuğunuzun diş bakımı saatlerini eğlenceli hale getirebilirsiniz.
Diş ipi kullanmanın faydaları
Çocukların hayatları boyunca sağlıklı diş ve ağız yapısına sahip olması için iyi bir ağız bakımı eğitimi vermek çok önemlidir. Diş bakımının önemli bir parçası da diş ipi kullanmaktır. Dişleri sadece fırçalamak ağızda oluşan plağın sadece bir kısmını ortadan kaldırır. Diş ipi ise diş fırçasının ulaşamadığı yerlerdeki bakteri plağını ve yiyecek parçacıklarını temizlemeye yardımcı olur. Dişlerin aralarının temizlenmesi ağız kokusu oluşumunu engellerken, diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının önüne geçilmesinde önemli rol oynar. Miniklere diş ipi kullanma alışkanlığı kazandırmak ileriki yıllarda oluşabilecek peridontal hastalıklardan koruyacaktır.
Diş ipi kullanırken doğru teknik uygulanmalı