AKP’nin cinsel istismar suçunda mağdurun faille evlenmesi halinde cezasız kalmasının önünü açan önergesiyle tartışılmaya başlanan çocuk yaşta evliliklerin en az gerçekleştiği il Tunceli’de yurttaşlar eğitime işaret etti.
_Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) araştırması
_, çocuk yaşta evlendirilenlerin sayısının en yüksek olduğu ilin Kilis, en az olduğu ilin ise Tunceli olduğunu tespit etmişti. Bu kentte 2015’te yapılan 513 evlilikten sadece beşinde gelinlerin 16-17 yaşlarında olduğu tespit edilmişti. Çocuk yaşta evlendirilenlerin oranı sadece yüzde 1’di.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavında da geçtiğimiz yıl en başarı ilin Tunceli olduğu ortaya çıkmış, ancak TEOG başarı sonuçları uzun süre açıklanmamıştı.
Tunceli’nin formülü eğitim
Diken'de yer alan habere göre, çocuk evliliklerinin en düşük olduğu kentte, halk durumu kentin eğitim seviyesinin yüksek olmasına bağladı.
Şükrü Kılıç isimli yurttaş, ilde eğitim seviyesinin yüksek olduğunu ve kadınlara değer verildiğini belirterek şunları söyledi: “
Dersim’in kendisine özgü bir çok koşulu var. Dersim’de çocuk gelinlerin en az olarak ortaya çıkması TÜİK verilerine göre, burada okuma yazmanın çok olmasının yanı sıra bir de inançsal olarak, toplumun geçmişten günümüze kadar getirmiş olduğu bazı değer yargılarıyla da orantılı olduğunu düşünüyorum. Bizde bir kadın fesini kavganın içine attığı zaman, orada akan kan bile durur. Toplumumuzun kadına vermiş olduğu büyük bir değer var. Bunun uzantısı da günümüze kadar gelmiştir ve kız çocukları her zaman daha önde gelir ailelerde.”
Zorlama yok
Bir başka yurttaş Şenay Kulbak ise çocuk evliliklerindeki oranın az olmasını Alevi toplumunun değerlerine bağladı. Kulbak, “
Okuma yazmanın yüksek olduğu bir il. Gelenekçi bir toplumdan gelmedik. Alevi bir toplumuz. Zorlama, dayatma olmadı bizim dinimizde. Biz istediğimiz bir insanla evlenebiliriz. Toplumumuzda tecavüz yok, zorlama yok” dedi.
Bu zamana kadar görmedim
Tuncelili 66 yaşındaki Beser Kulbak da şöyle konuştu: “
Bizim gençler küçük yaşta evlilik yapmıyor. 66 yaşındayım daha görmedim, duymadım. Gençler büyüyor, başta okula gidiyor, okuldan sonra da evlilik çağına geliyorlar. Gençler birbirini seviyor, ondan sonra rızayı anne babadan alıyorlar. Ondan sonra düğün yapılıyor. Bizim burada küçük yaşta evlilik görmedim” dedi.
Fatma Akın adlı yurttaş ise kız çocuklarının arkasında olduklarını belirterek, “
Anne, baba aç kalır, susuz kalır ama yine de çocuğunu okutturur. Eskiden de öyle bir şey yoktu. Biz kızların arkasındayız. Kız çocuklarımız ezilmesin, ama oğlan çocukları için de geçerlidir” diye konuştu.