Çocuklarına uyuşturucu bulan aileler var

Uyuşturucu Madde Bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele Feredasyonu (UBAM), 100 bağımlının ailesiyle yaptığı anketin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Anket sonucuna göre, yüz aileden 64’ü çocuğu hırsızlık, gasp ve fuhuş gibi suçlar işlemesin diye uyuşturucu satın alması için para verdiğini, 13 aile tehdit, şiddet ve korku nedeniyle kendi elleriyle uyuşturucu tedarik ettiğini, 23 aile ise madden bittiklerini ve artık verecek bir şeyleri kalmadığını söyledi.

AYLIK MALİYETİ 900-7 BİN 200 LİRA ARASINDA

Uyuşturucu pazarında fişek olarak bilinen bir dozluk uyuşturucu kullanımın maliyeti 15 ile 30 lira arasında değişiyor. En az kullanan bağımlı günde iki doz kullanırken ileri düzeyde bir bağımlı sekiz doza kadar kullanabiliyor. Bu da günlük 30 ile 240 lira arasında bir maliyeti ailenin omuzlarına yüklüyor. Aylık maliyet ise 900 lira ile 7200 lira arasında değişiyor.

Reklam
Reklam

Uyuşturucu bağımlısı aileler içerisinde on binlerce lira banka borcuna girenler, evindeki bütün eşyaları satanlar, kredi kartları kanuni takibe girenler ve hatta evini satanlar bile var. Araştırmaya göre, uyuşturucu kullanan kişi krize girdiğinde uyuşturucuya ulaşmak için her yolu deniyor. Bu yollar içerisinde cinsiyet fark etmeden fuhuş, gasp, torbacılık ve çoğunlukla hırsızlık bulunuyor.

Bağımlıların aileleri kendi çocuklarının olası bir hırsızlık, gasp, yaralama, cinayet, fuhuş, uyuşturucu satışı vesaire gibi yanlış yollara sapmaması için bütün imkanlarını seferber ediyor. Söz konusu uyuşturucu maddeyi satın almak için gerekli parayı mecburi olarak buluyor. Bazı aileler ise daha da ileri giderek kimsenin başına bela olmasınlar diye maddeleri kendileri tedarik etme yolunu tercih ediyor.

BAĞIMLILIĞI GİZLEMEYİN

Federasyon Başkanı Dila Tezemir, ailesinde uyuşturucu kullananlara şu tavsiyelerde bulundu: “Yaptığımız çalışmalara göre biliyoruz ki her bağımlı bir gün kendisine yeterli madde sağlanmadığın da mutlaka suç işleyecektir. Aileler bağımlılara gerçekten iyilik yapılmak istiyorlarsa, çocuklarının bağımlı olduğunu mutlaka kayıt altına aldırmalıdırlar. Eğer bunu kabul etmiyorlarsa adli makamlar, polis veya jandarma mutlaka bilgilendirmeli ve onlardan yardım istenilmelidir. Bağımlılığı ayıp diye değerlendirerek devletimizden gizleyenler daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalabilirler.”

Reklam
Reklam