Çocukluğumuzun Koca Koca Arcade Kabinleri, Artık Avucunuzda!

Hem de tamamen fonksiyonel, tamamen çalışıyorlar.

Belirli bir yaşın üzerindeyseniz; muhtemelen “atari salonu” dediğimde neyi kast ettiğimi anlıyorsunuzdur. Değilseniz, izah edeyim. Pek çok teknoloji, tarih boyunca insanların evine girmeden önce bir süre dışarıda takılır. Çok beylik cümle geliyor, ama gerçekten öyle. Telefonlar eve girmeden önce sokakta bir kabinin içindeydiler mesela. İnternet de bir süre, en azından ülkemizde, evlere girmeden önce sadece net kafelerde bulunan bir şeydi. İşte atari salonları, video oyunlarının salonumuzu işgal etmeden önce uğradıkları yerdi.

Reklam
Reklam

Buralar küçük bir çocuk için cennetti resmen. Kafanızı çevirebildiğiniz –ki unutmayın, daha yaş küçük, dolayısıyla çapınız da dar yani– her yerde oyun vardı yani, üf! Ama gelin görün ki, bu güzel şeyin bir de bedeli vardı elbette. Tüm oyunlar, jetonla çalışırdı; ve sizi daha çok jeton almaya itecek şekilde programlanmışlardı. Yani zorlardı ve çok da fazla talimat vermezlerdi ki; siz ilk birkaç denemenize başarısız olun, hırslanın, daha çok jeton alın. E oyunar koca koca makinelerde tutulduğu için de “bir tane alayım evime” diyemezdiniz.

Eğer hâlâ içinizde böyle bir ukte varsa, gelin, Tiny Arcade ile tanışın. Kendisi, avucunuzun içerisine sığabilecek büyüklükte bir arcade makinesi. Yani çocukluğumuzun tabiriyle, bir atari salonu cihazı. TinyCircuits adında, modüler ve çeyrek boyutta bir Arduino bazlı platform sayesinde işliyor. Üstünde bir adet analog joystick, iki de tuş bulunuyor. Arkada programlamaya ve şarj etmeye yarayan USB portu var. Ve bütün bunları kullanarak gerçekten de çalışabiliyor.

Reklam
Reklam

An itibariyle proje Kickstarter’da. Dikkat ettiyseniz “destek bekliyor” demedim; zira 25 bin dolarlık hedefini beş günde geçmiş vaziyette. Şu an orayı kullanacaksanız, ön sipariş şeklinde kullanabilirsiniz ancak; zira bu proje baya hayata geçecek. Cihazların içerisinde belli başlı oyunlar olacak, bunların arasında Asteroids gibi eski klasiklerin de klonları var, Flappy Birdz gibi yeni oyunlara selam çakanlar da. Yaptığınız katkı, nasıl bir ürün alacağınızı da etkiliyor. Ücrete göre, modüler platform parçalarına ayrılmış bir şekilde de gelebiliyor –o zaman siz kendiniz birleştiriyorsunuz, ama zor değil– ya da size hazırlayıp yolluyorlar. Her halükarda, gayet ağız sulandırıcı gözüküyor. Kendi minyatür atari salonunuzu kurmak için birebir!