Çocukluk arkadaşı dört virtüöz, Anadolu ezgilerini sahneye taşıdı

Çocukluk dönemlerinde müzik eğitimlerini birlikte alan keman, viyola ve viyolonsel virtüözü dört kadın sanatçı, Anadolu ezgilerinin senfonik yorumuyla Türkiye'nin dört bir yanında konserler veriyor - Keman sanatçısı Yeşim Güner Kıvılcım: - "Özgün eserleri, Anadolu ezgilerini ve klasik eserleri bir arada yorumlamayı seviyoruz. Kendimizce oda müziğine yeni bir soluk getirmiş oluyoruz"

YASEMİN KALYONCUOĞLU - Çocukluk dönemlerinde müzik eğitimlerini birlikte alan keman, viyola ve viyolonsel virtüözü dört kadın sanatçı, kurdukları oda müziği grubuyla Anadolu ezgilerini senfonik olarak yorumlayarak, Türkiye'nin dört bir yanında konserler veriyor.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ile Devlet Opera ve Balesi sanatçıları olan 4 kadın virtüöz, geçmişten gelen dostluklarını oda müziği grubu kurarak pekiştirdi.

AA muhabirine konser çalışmalarına ilişkin bilgi veren keman sanatçısı Yeşim Güner Kıvılcım, grup üyesi arkadaşlarıyla 10 yaşından beri birçok orkestrada birlikte çalıştıklarını ve eğitim aldıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

"Quartet Mapa" ismiyle 2008'de kurdukları grubun, yurt içi ve yurt dışında çeşitli konserler verdiğini, 2016'da ise solist kemancı olarak Hüseyin Ulutaş'ın gruba katıldığını aktaran Kıvılcım, "Quartet" dörtlü demek, 'Mapa' da İspanyolca'da harita demek. Biz de müziğin yol haritasını çizdik kendimizce." dedi.

Kıvılcım, keman repertuvarlarının seçkin eserlerine konserlerinde yer verdiklerini ifade ederek, "Çalışmalarımıza aldığımız eserler, genelde piyano veya büyük orkestralarda çalınıyor. Araştırdığımız kadarıyla bu eserler, sadece bizim grubumuzda solistli kemancı ve quartet olarak çalınıyor. Bunun için özel olarak çalışıyor ve düzenlemeler yapıyoruz." diye konuştu.

Yılmaz Güney Sahnesi'nde bugün verecekleri konserde, Hüseyin Ulutaş'ın düzenlemesini yaptığı Anadolu ezgilerinin yer aldığı bir eseri ilk kez seslendireceklerini belirten Kıvılcım, şöyle devam etti:

"Horon ve zeybek ezgileri olan bir eseri bugün seslendireceğiz. Özgün eserleri, Anadolu ezgilerini ve klasik eserleri bir arada yorumlamayı seviyoruz. Kendimizce oda müziğine yeni bir soluk getirmiş oluyoruz. Bir konu daha var, farklılığımızı anlatan; Türkiye'de ve yurt dışındaki bazı orkestralar, 442-443 frekansta çalıyorlar. Grubumuzda 432 frekansta çalıyoruz. Bizim buradaki amacımız doğanın sesini daha iyi yansıtmak. Frekansın düşük olmasından dolayı müziğin etkileşimi, doğanın titreşiminde devam ediyor. Bu da dinleyicilerde farklı bir his yaratıyor, sakin bir ses ortaya çıkıyor."

Reklam
Reklam

Kıvılcım, gruplarının amacının, klasik eserleri yorumlamanın yanı sıra özgün Türk eserlerini ve yeni çalışmaları seyirciyle buluşturmak olduğunu da söyledi.

Türkiye'nin pek çok şehrinde konser veren grup, bu akşam Yılmaz Güney Sahnesi'nde saat 20.00'de müzikseverlerle buluşacak.

Konserde, kemanda Yeşim Güner Kıvılcım, Şenzelita Aykanat, viyolada Melda Sak, viyolonselde Zeynep Alnıaçık Ulutaş ile solist keman virtüözü Hüseyin Ulutaş birbirinden farklı eserler sunacak.