Çocuklukta egzamanın nedenleri ve tedavisi nelerdir?

Çocukluk döneminde görülen egzamanın belirtileri ve tedavisi.

Çocukluk Egzamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocukluk zamanında ortaya çıkan egzama hastalığı gün geçtikçe daha çok görülmeye başlandı…

Anne ve babalar ellerinden geldiğince çocuklarına doğal bir yaşam yaratmaya çalışsalar da hiçbir şey eskisi gibi değil. Ne yiyecekler, ne giyecekler, ne içtiğimiz su, ne yediğimiz sebze meyve...

Bu nedenle de sentetik ve yapay hayat en çokta çocuklarımızı etkiliyor. Alerjik reaksiyonlar bu değişen düzende daha çok ortaya çıkmaya başladı. Özellikle de bebeklik çağından itibaren dikkat edilmezse cilt alerjileri egzamaya dönüşebiliyor.

Reklam
Reklam

Eğer sizin de bebeğinizde bu ve benzer sebeplere dayalı egzama hastalığı göründüyse ve olma ihtimali var ise şunlara dikkat etmenizde fayda var…

• Egzamalı bebeklerin cildi her zaman nemli kalmalı. Bu yüzden doktorunuzun önerdiği nemlendiricilerle ciltleri her daim nemlendirilmeli.
• Ciltlerinin nemini koruyacak olan şampuan ve sabunlar kullanmaya özen göstermelisiniz.
• Egzamalı olan bebeklere yünlü, sıkı ve çok kalın cildinin nefes alamayacağı kıyafetler giydirmemelisiniz.
• İçeriğinde katkı maddesi olan ve dondurulmuş gıdaları tüketmemeye çalışmalısınız.
• Çocuğunuzun yediği besinlere karşı alerjisi olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer bazı yiyeceklere karşı alerjik reaksiyon gösteriyorsa bunu doktorunuzla paylaşmalı ve onun beslenme listesine göre çocuğunuza beslenme düzeni sağlamalısınız.
• Bebeğinizin cildinin bakımına ve temizliğine her zaman dikkat etmelisiniz.
• Eğer bunlara rağmen ciltte bir değişim söz konusu değilse doktorunuzla da fikir alışverişinde bulunarak deri döküntülerine ve cilt kaşıntılarına karşı kortizonlu ilaçlar kullanabilirsiniz.

Reklam
Reklam

EGZAMA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Egzama, iltihaplı deri bölgesi kızarır ve kaşınmasıdır. Bu bölge aynı zamanda kurur ve üstünde sivilceye benzer kabartılar uluşur. yer yer su toplar. Egzamalı bölge kaşınırsa, enfeksiyon yayılır, deri kanar ve iltihaplanıp ağrı yapabilir.
Egzama önce yüzde ve baş derisinde çıkar, sonra kollarda ve bacaklarda, özellikle derinin katlandığı ya da giysilerin sürtündüğü yerlerde oluşur.

EGZAMA TEDAVİSİ NEDİR?

Egzamalıların rahat etmek için almaları gereken önlemlerin başında yarayı kaşımamak gelir. Egzamalı bebeklerin ellerine pamuklu kumaşlardan dikilmiş parmaksız eldivenler geçirilerek egzamalı yerlerini kaşımaları önlenebilir.
Nedeni bulunamayan çocuk egzamalarında ise çocuğun giysilerinde yünlü kumaş kullanmamak, derisi kurumaya yatkınsa çok sık yıkamaktan kaçınmak, enfeksiyonları önlemek için hem kendini hem de çevresinin temizliğine özen göstermek ve özel sabun kullanmak yararlı olur.

EGZAMA TEDAVİSİNDE İLAÇ

Egzama tedavisinde yararlanılabilecek birçok ilaç vardır. Çinko bileşimleri ve kortizonlu deri merhemleri egzamalı yerlere doktor önerisine göre sürülür; ancak bu merhemler deriyi tahriş edeceği için uzun süre kullanılmamalıdırlar. Ayrıca antihistaminik merhemlerle kaşıntıyı azaltmak, üreli merhemlerle derinin su içeriğini artırarak egzamanın deriyi kurutup çatlatmasını önlemek deriyi kurutup çatlatmasını önlemek, astım tedavisinde kullanılan "sodyumkromoglikat" adlı maddeyi içeren ilacın alınmasıyla alerjiyi önlemek olanaklıdır.

Reklam
Reklam

Egzamalı çocukların yüzde 50'si altı yaşına gelmeden, yüzde 90'i ise ergenliğe ulaştıklarında egzamadan kurtulurlar. Ne var ki, öteki alerjik hastalıklar gibi egzama da, iyileşmesinden yıllar sonra hiç beklenmedik bir zamanda yineleyebilir.

EGZAMAYA İYİ GELEN BESİNLER