Günün en az 8 saatini oturarak geçiren kişiler, daha az oturanlara oranla daha fazla ölme riski taşıyor. Archieves of Internal Medicine dergisinin son sayısında yayınlanan haberine göre, Avustralyalı bilim adamlarının 45 yaş üstü 222 bin kişi üzerinde yaptığı 3 senelik incelemede; kişilerin ölüm sebebinin, gün içerisinde oturduğu sürenin fazlalığı ile doğru orantılı olduğu tespit edildi. Araştırmanın sonucunda gün içerisinde 4 saatten daha az oturan kişilere göre, günün en az 8 saatini oturarak geçirenlerin yüzde 15, en az 11 saatini oturarak geçirenlerin ise yüzde 40 daha fazla ölme riski taşıdığı saptandı.
-KÜÇÜK DEĞİŞİKLİKLERİN BÜYÜK ETKİSİ OLABİLİR-
New York North Shore Plainview hastanesi kalp ve damar hastalıkları doktoru olan David Friedman, günün çoğunu oturarak geçirenlerin, özellikle obezite ve kalp hastalıklarına daha kolay yakalandıklarını belirtti. Uzun süre oturarak hareketsiz kalmanın sağlık riskleri üzerindeki etkisini araştıran Dr. Alpa Patel ise, egzersiz yapmanın ve hareket etmenin kan yağı ve kan basıncı üzerinde pozitif bir etkisi olduğunu söyleyerek, oturma süresini saat başına 5 dakika azaltarak daha sağlıklı bir yaşama başlanabileceğini belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü'nün geçtiğimiz yıl yayımladığı rapora göre, fiziksel hareketsizlik dünya üzerindeki ölüm nedenleri arasında 4. sırada yer alıyor. Yine bu rapora göre, yürüyüş gibi günlük yapılabilen egzersizler göğüs kanseri, depresyon ve diyabet gibi hastalıkların risklerini azaltmakta.
ANKA