Çok terlediği için sinirlerini kestirdi

İzmir'de bir şirkette yöneticilik yapan Sibel Çanak, aşırı terleme sorunundan kurtulmak için terlemeye yol açan sinirini kestirdi.

Sibel Çanak AA muhabirine, sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyen aşırı terleme şikayetinden, göğüs bölgesinde bulunan sempati sinirinin kesilmesiyle kurtulabileceğini öğrendiğini ve hekime başvurduğunu anlattı.

Evli olan ve 11 yaşında bir oğlu bulunan Çanak (29), şu bilgileri verdi: " Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinde doktorlar bana ameliyatla ilgili geniş bilgi verdi. Zararı olmadığını öğrenince bu sinirleri ameliyatla aldırmaya karar verdim. Terlemek benim için ciddi bir sorun haline gelmişti. İş görüşmelerinde tokalaşmaktan kaçınıyor, iş yerine birkaç kıyafet götürmek zorunda kalıyordum. Operasyondan sonra şikayetim ortadan kalktı. Önceden yalnızca siyah ve beyaz ağırlıklı giyinebiliyorken, şimdi artık renkli kıyafetler giyebileceğim."

Reklam
Reklam

Operasyonu yapan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aydın Şanlı, el terlemesi, koltuk altı terlemesi, yüz terlemesi, yüz kızarması ve ayak terlemesi şikayetlerinin tek bir ameliyatla düzeltilebileceğini söyledi.

Kapalı yöntemle gerçekleştirilen ameliyatlarda, video kamera ile göğüs boşluğuna girilerek terlemeyi ayarlayan sinirin (sempatik ganglion) kesildiğini ifade eden Şanlı, "Sinire klips takılarak da terleme önlenebilir, ancak kesme yöntemi daha faydalı" dedi.

Yrd. Dr. Şanlı şu bilgileri verdi: " Kesme yöntemi (Endoskopik Torakal Sempatektomi) daha iyi. İşlem süresi ortalama 30 dakika. Hasta uyandığında elleri kuru ve sıcaktır. Çok küçük iz bırakır. Daha az ağrı oluşur. İyileşme ve ameliyatın etkilerinin ortadan kalkması kısa sürede gerçekleşir. Sempatik sinirin kaç noktadan kesileceğine terleme bölgelerine göre karar verilir. Ayak terlemeleri için bu uygulama yapılmaz. Sinirin kesilmesinin sağlık açısından hiçbir sakıncası yok."

Reklam
Reklam