'Çökecek' deniyordu, iki ayın zirvesine çıktı

Euro/dolar paritesi 1,29'lardan 1,35'li seviyelere tırmandı. Peki ne oldu da, 'çökecek' denen Euro toparlandı? İşte Euro'nun yükseliş nedenleri...

Bundan kısa bir süre önce 'Çöküyor mu?' diye tartışılan Euro, dolar karşısında yükselmeye devam ediyor.

Dolar karşısında kazanımlarını artıran Euro, işlem platformu EBS'de 1,3508 dolar ile Kasım sonundan beri en yüksek seviyeyi gördü.

Euro'daki harekete bağlı olarak dolar endeksi de 78.436 ile dokuz haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Peki ne oldu da, Euro böyle güçlendi? Avrupa ortak para birimi Euro'nun uluslararası piyasalarda değer kazanmasını sağlayan ana başlık, sorunlu Avrupa ülkelerinin gerçekleştirdiği tahvil ihaleleri oldu. Geçen hafta başında, Portekiz ve İspanya ihalelerinin gerginliği ile 1,29'lara inen Euro/dolar paritesi, ihalelerin başarılı geçmesiyle yükseldi. Bu haftaki ihalelerde sorun çıkmaması da Euro'ya destek oldu.

Reklam
Reklam

İHALE İYİMLERLİĞİ
Avrupa'daki olumlu ihale sonuçları, Avrupa Birliği'nin borç krizine çözüm bulma konusunda zaman kazanmasını sağladı. Maliye bakanlarının çözüm için adım atma konusunda acele etmeyeceklerinin anlaşılması,, ihalelerin getirdiği iyimserlik sayesinde piyasanın moralini bozmadı.

'MERKEZ' TANSİYONU DÜŞÜRÜNCE
Euro'nun değer kazanmasında Avrupa Merkez Bankası'nın da büyük payı var. Avrupa Merkez Bankası, geçen haftaki ihaleler öncesi, sorunlu ülke tahvillerinden satın alarak tansiyonu düşürdü. Ardından, banka başkanı Jean-Claude Trichet'nin enflasyona dikkat çekmesi, Avrupa'da faiz arttırımı konusunu gündeme getirerek Euro'ya olan ilgiyi arttırdı.

ÜLKELERİN DESTEĞİ GELDİ
Avrupa'ya yollanan destek mesajları da Euro'daki yükselişi destekleyen bir diğer unsur oldu. Çin'in ardından Japonya da, Avrupa Mali İstikrar Fonu tarafından ihraç edilecek tahvillere yatırım yapabileceğini açıkladı. Rusya'nın da söz konusu tahvillerden alabileceğini söylemesi, güvenin artmasını sağladı.