Ferah IŞIK / DENİZLİ, Çal İlçesi Yukarıseyit Mahallesi'nde 4 yıl önce vefat eden ve çobanlık yapan Hasan Kayış, Kangal üretimine 59 yıl önce başladı. Kayış'ın ölümünden sonra oğulları Mehmet, İbrahim ve Musa Kayış, babalarının mesleğini bırakmadı.
Yaz aylarında Çökelez Dağı'nın yüksek kesimlerinde, kış döneminde de Baklan Ovası'nda köpek yetiştirdiklerini söyleyen Musa Kayış, "Yöremizde, Kangal cinsi köpekler ‘Çökelez'in aslanları' diye anılıyor. Türkiye'nin her tarafından bizi arayanlar ve köpek alanlar oluyor. Çobanlar, kurt ve çakallardan sürülerini korumak için Kangal köpeğini tercih ederken, işadamları ve fabrika sahipleri de gösteriş amaçlı ve hobi olarak Kangal köpeğini tercih ediyor. Ailemiz, genlerini hiç değiştirmeden, başka bir cinsin genlerinin aktarılmasına izin vermeden 59 yıldır bu işi yapıyor. 25 damızlık köpeğimiz var. Yavruları ise 45 günlük olduğunda satıyoruz" dedi.
Kangal köpeğinin 6 ile 10 arasında yavruladığını sözlerine ekleyen Musa Kayış, "Köpekler normalde yılda iki kez yavrular. Biz, çiftleşmesini geciktirip 9 ayda bir yavrulatıyoruz. Çünkü, 6 ayda bir yavrulamak anne köpeği yorar ve yavruları güçsüz kalabilir. Asla rastgele çiftleştirmeyiz. Kan bağı yakın olan köpekleri, sakat yavru olmaması için asla çiftleştirmeyiz. Daha sert ve dayanıklı olan, çobanlar tarafından tercih edilen Kangal'ın yavrusunu bin 500, hobi amaçlı gösterişli, daha uzun boylu köpek isteyenlere de yavruları 2 bin 500 TL'den satıyoruz. Talep çok fazla. Türkiye'nin her tarafından sipariş alıyoruz" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz