Çöl Sıcakları, Ramazan'da En Çok Çiftçileri Etkiliyor

Ramazan'da özellikle açık havada çalışan çiftçi ile çobanlar için uzmanlar, mutlaka sahura kalkıp bol sıvı...

Ramazan'da özellikle açık havada çalışan çiftçi ile çobanlar için uzmanlar, mutlaka sahura kalkıp bol sıvı almaları ve dengeli beslenmeleri uyarısında bulundu.

Kars Sağlık Sevenler Derneği (KARSED) Başkanı ve aynı zamanda Kars Devlet Hastanesi'nde görevli Uzm. Dr. Yunus Yılmaz, doğuda ekin ve hayvanların meralarda otlatılma zamanına denk gelen Ramazan ayında oruç tutan çiftçileri ve çobanları uyararak; özellikle öğle saatlerinde 1'er saat aralıklarla mola verilip dinlenilmesi, gölge ve serin bir bölgede bulunulmasının bu kişiler için çok önemli olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Uzm. Dr. Yılmaz, çok sıcak ve bunaltıcı durumlarda hafif serin duş alınmasının ferahlatıcı etkiye sahip olduğunu da hatırlatarak, “Ramazan ayının kavurucu yaz sıcaklarının görüldüğü ağustos ayına denk gelmesi ile hem oruç tutup hem sağlıklı kalmak birkaç tavsiye ve öneriyle mümkün olacaktır.” dedi.

RAMAZAN BOYUNCA 2 ÖĞÜN YEMEK AKSATILMAMALI

Uzm.Dr.Yılmaz, Ramazan ayı boyunca, iftar ile sahur arasındaki zaman diliminde en az 2 öğün yemek yenmesi gerektiğini ve beraberinde ise en az 2,5 litre kadar su tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti. Sahur öğününün kesinlikle aksatılmaması gerektiği üzerinde önemle duran Uzm.Dr. Yılmaz, “İftardan sonra susuzluk hissedilmese dahi sık sık su içilmelidir. Sahura kalkarak açlık süresi kısaltılmalıdır. Bu sayede kan şekeri daha geç düşer ve böylece günün daha verimli geçmesi sağlanabilir. Sahurda ağır yemeklerden ise uzak durulmalı. Çorba, sebze, zeytinyağlı yemekler, peynir, süt, yoğurt ve yumurta gibi çok hafif bir yemekleri tavsiye ediyoruz. Gün içinde sürekli acıkma problemi yaşayanlar, açlıklarını geciktirmek amacıyla nohut, kuru fasulye, mercimek ya da bulgur pilavı türünde yemekleri aşırı yağlı ve tuzlu olmamak kaydıyla tercih edebilir.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Ramazan’da, asitli ya da kafein içeren içecekler yerine ıhlamur, kuşburnu, yeşil çay, süt, meyve suyu gibi içeceklerin tercih edilmesini öneren Yılmaz şöyle konuştu: "İftarda besinlerin ağızda iyice çiğnedikten sonra yutulması, yemeğin yavaş yavaş yenmesi gerekir. Yine iftardan sonra kısa mesafeli yürüyüşler sindirimi kolaylaştıracağından oruç tutmak sağlıklı insanlarda metabolik anlamda önemli değişikliklere sebep oluyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: