Avrupa'da etkili olan ve ölümlere yol açan çöl sıcakları, Türkiye'de de etkisini göstermeye başladı. Aşırı sıcaktan bunalan vatandaşlar, hafta sonunu fırsat bilerek sahillere akın etti. Vatandaşlar denize girerek serinlemeye çalışırken, uzmanlar güneş ışınlarına karşı dikkatli olunması konusunda halkı uyardı. Uzman Dr. Zekai Kutbay, güneş ışınlarının yoğun şekilde etkili olduğu öğle saatlerinde mecbur kalınmadıkça dışarıya çıkılmaması konusunda vatandaşları uyararak, 'bol bol su için' önerisinde bulundu. Dr. Kutbay, "Özellikle yaşlılar, kalp ve böbrek yetersizliği olan hastalarımız, tansiyon düşüklüğü ve buna bağlı olarak fazla sıvı kaybı olan hastalarımızın, güneşten kendini koruması ve kaybettikleri sıvıları almaları gerekir. Kaybedilen sıvının alınmaması durumunda 'Hypovalemi' dediğimiz sıcak çarpması ve buna bağlı olarak da tansiyon düşüklüğü ortaya çıkabilir" dedi.
11.00-15.00 saatleri arasında mecbur kalınmadıkça güneşe çıkılmaması uyarısında bulunan Dr. Zekai Kutbay, "Öğle saatlerinde fazla güneşte kalınması vücutta cilt yanıkları, iltihap, şişme, ödem ve kabarcıklar meydana getirebilir. Yaz aylarında 11.00-15.00 saatleri arasında güneşten gelen günlük toplam ultraviyole ışınlarının yüzde 30'a yakınını vücut çeker. Bu nedenle özellikle bu saatlerde mümkün olduğunca kendimizi zararlı güneş ışınlarından korumamız gerekir. Açık tenliler, kızıl ya da sarışınlar, yaşlılar, bebekler mutlaka güneşten korunmalı, güneşe çıktıkları takdirde koruyucu önlemler alınmalıdır. Gözlük veya krem kullanılmalı" diye konuştu.
Kutbay, koruyucu kremlerin, dışarıya çıkmadan yaklaşık yarım saat önce sürülmesi gerektiğini ve bu tür kremlerin sadece 4-5 saat etkili olduğunu söyledi.
Güneş çarpmasının belirtilerini 'hastanın kendini halsiz hissetmesi, baş dönmesi, gözlerde kararma, sendeleme, iş yapmakta güçlük çekme ve daha ileri safhalarda ishal' olarak açıklayan Kutbay, "Belirtiler sıvı kaybının artmasıyla bilinç kaybı ve bayılma şekline dönüşebilir. Bu tür durumlarda hastalar mutlaka serin bir yere alınıp, dinlendirilmeli, tansiyon düşüklüklerine karşı da tuzlu ayran ve soğuk içecekler verilmelidir. Açık tenli ve özellikle vücudunda ben sayısı fazla olan vatandaşlarımız güneşe çıkmadan önce koruyucu kremlerini sürmeliler. Güneşte bilinçsizce yatılmamalı. Kızarıklıklar arkasından ödem dediğimiz şişme ve yanıklarda olduğu gibi su toplama meydana gelebilr. Bunlar da sıvı kaybını arttırır. Sıvı kaybına bağlı yaşanabilecek şok, ölüme neden olabilir.