Çölyak hastalığı nedir? Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Tv 8’in fenomen haline gelen yemek programı Masterchef Türkiye 2020’nin 44. bölüm fragmanında çölyak hastalığı damga vurdu. Masterchef’in jüri üyeleri Danilo Zanna, Somer Sivrioğlu ve Mehmet Yalçınkaya yarışmacılardan çölyak hastalarına özel bir menü hazırlamalarını istedi.

Masterchef Türkiye 2020 2 Eylül Çarşamba günü ekranlara gelecek 44. bölümünde çölyak hastalarına uygun olan yemekler yapılacak. Masterchef programıyla birlikte gündeme gelen çölyak hastalığı merak edilmeye başlandı. Yarışmanın sıkı takipçileri çölyak hastaları ne yer ve çölyak hastalığı nedir sorularının cevapları araştırıldı. İşte çölyak hastalığının tedavisi ve hastalık hakkında bilinmeyen detaylar...

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

Çölyak hastalığı halk arasında glutensiz beslenme olarak da bilinir. Çünkü arpa, buğday ve çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten vücut bağışıklığına reaksiyona yol açar. Temelde gluten duyarlılığıyla ortaya çıkan çölyak hastalığı nedenleri kesin olarak bilinmiyor. Çevresel ve genetik faktörlerde bazı durumlarda çölyak hastalığını tetikleyebiliyor.
Çölyak hastalığı vücut bağışıklığı sistemiyle ilişkili bir hastalıktır. İnce bağırsakta sindirimi sağlayan villuslar çölyak hastalarında glutenin ancak bir kısmını sindirebilir. Bu da zaman içerisinde hem bağırsak iltihaplanmalarına yol açarken hem de bağışıklık sisteminin tepki vermesine neden olur. Gelişen iltihaplanma durumu ise vücut kendi dokularına zarar veren antikorlar üretir. Antikorlar villusların işlevini kaybetmesine yol açar. İşlevini kaybeden antikorlar ise tüketilen besinlerin değerinin düşmesi sonucunu doğurur.

Reklam
Reklam

ÇÖLYAK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çölyak hastaları gluten tükettiklerinde belli başlı belirtiler yaşarlar. Bu belirtiler arasında karın ağrısı, şişkinlik ve yağlı ishal yerini alır. Gluten tüketiminin devam etmesi durumunda ise belirtiler kronikleşir. Besin emiliminin tam olarak gerçekleşmemesi ise uzun vadede demir eksikliği gibi sağlık sorunlarına yol açar. Zaman içerisinde aşırı kilo kaybı kendini gösterir.
Çölyak hastalığı bazı hastalarda bağırsak sorunlarından ziyade deri problemleriyle kendini gösterebilir. Sık görülmeyen çölyak hastalığı belirtileri arasında ise;

  • Demir eksikliğine bağlı olarak kansızlık belirtileri (dilde yanma, halsizlik ve solukluk)
  • Kalsiyum eksikliğine bağlı olarak kemik erimesi, kas zayıflığı ve kemik erimesi
  • Kaşıntı ve kırmızı cilt döküntüleri
  • K vitamini eksikliğine bağlı kanamalar
  • A vitamini eksikliğiyle gece körlüğü
  • Depresyon
  • Ses kısıklığı
  • Epileptik nöbetleri
  • Baş dönmesi ve denge sorunları
  • Hormonal değişiklikler
  • Eklem ağrıları ve problemleri
  • Ağız içinde aft
  • Dikkat bozukluğu

    ÇÖLYAK HASTALIĞI NASIL ANLAŞILIR?

    Çölyak hastalığı genellikle çocukluk döneminde fark edilir. Bebeklerde çölyak hastalığının belirtileri ek gıdaya başladıktan sonra ilk tahıl ürünlerinin tüketilmesiyle birlikte ortaya çıkar. Birkaç hafta içerisinde bulantı, kusma ve ishal gibi klasik belirtiler görülür. 2 yaşın altındaki çocuklarda çölyak hastalığı belirtileri ise; kusma, kronik ishal, karında şişlik, gelişme geriliği, iştahsızlık, kas erimesi olarak sayılabilir. 2 yaşın üzerindeki çocuklarda ise çölyak hastalığı kendisini ishal, kabızlık, kilo kaybı, asabiyet, kısa boy, ergenlikte gecikme ve dikkat eksikliği olarak gösterebilir.
    Çocukluk dönemlerinin sonrasında çölyak hastalığı gebelik, doğum, viral enfeksiyon veya şiddetli duygusal stres sonrasında ilk kez belirti verebilir.

    ÇÖLYAK HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

    Çölyak hastalığının tedavisi için tek seçenek kişinin hayatından gluten içeren yiyecekleri çıkartmasıdır. Ciddi bir beslenme sorunun ortaya çıkması durumunda ise kalsiyum, folik asit, demir, çinko, B12 vitamini, D ve K vitamini takviyesi yapılabilir. Çölyak hastalığının tespit edilmesinden sonra mutlaka diyetisyen ışığında beslenme planlamasının yapılması gerekir.

    ÇÖLYAK HASTALIĞINI TETİKLEYEBİLECEK ÜRÜNLER NELERDİR?

    Çölyak hastaları için yapılan beslenme planlamasında gluten içeren yiyeceklerden uzak durulması üzerine kurulur. Çölyak hastalarının tüketmemesi gereken besinler;

  • Buğday, arpa, çavadr ve yulaftan oluşturulan her türlü besin (un ve unlu mamüller, bulgur, irmik, makarna, dondurma külahı, tarhana, gluten içeren salça ve soslar)
  • Pane olarak galeta unu ya da un kullanılarak kızartılan tavuk,balık ve et ürünleri.
  • Malt kullanılan içecekler (bira, votka, cin)
  • Tuzlu ve soslu kuruyemişler
  • Gluten içeren hazır çorba, köfte harcı, sirke, çikolata, puding vb.
    Çölyak hastalığını tetikleyebilecek ürünlerin bilinmesinden sonra vatandaşların aklına çölyak hastaları ne yer sorusu geldi. Çölyak hastaları için mısır, patates, pirinç ve soya unu risksizdir. Aynı zamanda et, meyve ve sebzeler de gluten içermez ve tüketilmesi uygundur.
Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: