Çomü Tıp Fakültesi'nde Açık Kalp Ameliyatı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne nefes darlığı ve çarpıntı şikayeti ile başvuran...

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne nefes darlığı ve çarpıntı şikayeti ile başvuran 47 yaşındaki hastanın kalbindeki tümör yapılan başarılı bir ameliyatla çıkarıldı.

Açık kalp ameliyatı olması gerektiği için ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilen hasta acilen ameliyata alındı. Doç. Dr. Mustafa Saçar, Yrd. Doç. Dr. Tolga Kurt ve Dr. Zafer Cengiz Er'in katıldığı, üç saat süren operasyonla hastanın kalbindeki iyi huylu büyük tümör çıkarıldı. Akciğerler etrafında biriken yaklaşık 2 litrelik sıvının boşaltıldığı, operasyondan sonra yoğun bakıma alınan hastanın hayati tehlikeyi atlattığı öğrenildi.

Reklam
Reklam

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Saçar, hastanın uzun süreden beri bu hastalıkla yaşadığını, şikayetlerinin iyice artması üzerine hastaneye başvurduğunu, bu bekleme esnasında ise bir komplikasyon gelişmemesinin hasta için büyük şans olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Saçar, "Tıp dilinde "miksoma" olarak adlandırılan bu iyi huylu tümör, kalbin iç kısmında büyüyerek bazı kalp kapaklarını daraltır. Bazen bu kitleden kopabilen parçalar, beyin, böbrek, dalak gibi hayati organları besleyen atardamarları da tıkayabilir. İleri safhada karaciğerin çalışmasını da etkileyen bu hastalık, farklı klinik bulgulara sebep labilir. Bu yüzden bazen teşhis gecikebiliyor" dedi.

Dr. Saçar, hastanın ameliyat öncesinde genel durumunun oldukça kritik olduğunu belirtti. Gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından hızla cerrahi işlem uygulanan hastanın operasyondan hemen sonra genel durumunun düzeldiği, kalp ve karaciğer fonksiyonlarının normale döndüğü, şuurunun açıldığı ifade edildi.

Reklam
Reklam

"Miksoma" Türkiye genelinde çok sık karşılaşılmayan bir rahatsızlık olmakla birlikte, Çanakkale bölgesinde Türkiye geneli ortalamasından daha yaygın olarak görülüyor. Kısa bir süre önce de, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nde, bir hastanın kalbinden başarılı bir operasyon sonucunda "dev miksoma" olarak ifade edilen yaklaşık 8 santim boyutunda bir kitle çıkartıldığı duyurulmuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: