Çöpler Kocaeli'yi Aydınlatıyor

Atık yönetimi konusunda Türkiye’nin lider kuruluşu olan İZAYDAŞ, Kocaeli’nin evsel atıklarından da elektrik üretiyor. Mart...

Atık yönetimi konusunda Türkiye’nin lider kuruluşu olan İZAYDAŞ, Kocaeli’nin evsel atıklarından da elektrik üretiyor. Mart ayında hizmete açılan ve LFG adı verilen tesis, evsel nitelikli organik atıkların çürümesi sonucunda oluşan metan gazını enerjiye dönüştürüyor. Böylece hem atmosfer için son derece zararlı olan metan gazı bertaraf ediliyor hem de ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.

İZAYDAŞ Solaklar Düzenli Depolama Sahası’ndaki LFG tesisinde halen bir saatte 650 kW elektrik üretilebiliyor. Bir ayda yapılan üretim miktarı ise yaklaşık 500 bin kW. Dört kişilik ailenin oturduğu bir evin bir ayda yaklaşık 250 kW elektrik tükettiği kabul edilirse, tesis bir ayda yaklaşık 2 bin evin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilecek bir rakamı üretebiliyor. Sahanın tamamında çöp dökümünün durması ve üst yüzey örtüsünün tamamlanmasından sonra LFG tesisi tam kapasiteyle çalışmaya başlayacak. Bu dönemde ise bir saatte 1800 kW elektrik üretecek, yaklaşık 5 bin 500 evin ihtiyacını karşılayabilecek.

Reklam
Reklam

Solaklar Düzenli Depolama Sahası’ndaki gazdan maksimum derecede verim elde edilebilmesi amacıyla iki ay önce dökümün tamamlandığı sahaların üzeri yarım metrelik geçirimsiz toprak örtüyle kaplanmıştı. Böylelikle metan gazının mevcut sahadan sızmasına hiçbir şekilde izin verilmedi. Halen döküm yapılan saha ise döküm işlemi tamamlandıktan sonra sisteme dahil edilecek. Düzenli depolama sahalarında metan gazı oluşumunun yaklaşık 15 yıl boyunca devam etmesi bekleniyor. Bu sürenin sonunda ekonomik ömrünü tamamlayan tesis kapatılacak ve sahanın üst örtüsü ağaç ve bitkilerle kaplanacak.

İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, şirket bünyesinde hizmet vermeye başlayan LFG tesisinin kent ve ülke açısından son derece önemli olduğunu söyledi. Ülke topraklarında büyük petrol rezervleri bulunmadığına dikkat çeken Saraç, “Büyüyen sanayisi ile her geçen yıl daha fazla enerji tüketen ve daha fazla enerjiye ihtiyaç duyan ülkemiz, LFG ve benzeri projeler sayesinde çifte kazanç elde ediyor. Hem topraklarını çevreci bir anlayışla yönetiyor hem de kendi enerjisini daha fazla üretme çabalarına bir yenisi daha eklemiş oluyor. Çöp gazının yenilenebilir nitelikte olması, bence projenin önemini daha fazla artırıyor” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: