Çöplükten Elde Edilen Enerjiyle Serada Domates Ürettiler

Konya Büyükşehir Belediyesinin elektrik üretimi sırasında açığa çıkan ısıyı değerlendirmek amacıyla kurduğu serada, ilk domates hasadı gerçekleştirildi.

Konya Büyükşehir Belediyesinin elektrik üretimi sırasında açığa çıkan ısıyı değerlendirmek amacıyla kurduğu serada, ilk domates hasadı gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, basın mensuplarıyla Aslım Katı Atık Depolama Sahası’nda ve KOSKİ Atık Su Arıtma Tesisleri'nde incelemelerde bulundu. Akyürek, çöplük sahasında 26 bin konuta yetecek kapasitede elektrik üretildiğini belirtti. Elektrik üretim tesisinde açığa çıkan enerjinin kullanımıyla oluşturulan seranın, kaynakların verimli kullanılması açısından önemli olduğunu ifade eden Akyürek, Türkiye’de çöplükten üretilen elektrik enerjisinden açığa çıkan ısının kullanıldığı sadece 2 sera bulunduğunu aktardı. Bunlardan birinin Ankara'da diğerinin de Konya'da olduğunu vurgulayan Akyürek, "Bin 200 metrekarelik bu serada yılda 30-35 ton civarında domates üretebilme imkanımız bulunuyor. Domatesler arılı sistemle doğal olarak üretildiği için tercih ediliyor. Aslım bölgesinde sera kurmak isteyen özel müteşebbislere destek vereceğiz" dedi. Aslım Çöplüğü'nün geçmişte insanların yanından bile geçmek istemediği bir alan olduğunu anımsatan Akyürek, alanın, yenilenebilir enerji projesi laboratuvarı konumunda olduğunu dile getirdi. Yeni Büyükşehir Yasası ile Tarım ve Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı oluşturulacağını anlatan Akyürek, bu kapsamda yerli tohumlar ve yerli tarımsal ürünlere destek vereceklerini vurguladı. Akyürek, daha sonra seradaki ilk hasadı gerçekleştirerek, gazetecilere ve misafirlere bu domateslerden ikram etti. Ardından KOSKİ Atık Su Arıtma Tesisleri'ne geçen Akyürek ve beraberindekiler, yeşil alanların sulanmasında kullanılan "mor şebeke" ile ilgili bilgi aldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: