Çörtoğlu: Danıştay hedef gösteriliyordu

ANKARA (İHA) - Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, bugün yaşanan silahlı saldırıdan bir hafta önce 'hedef gösterildiklerini' açıklamıştı.

Danıştay'ın kuruluşunun 138. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Çörtoğlu, Danıştay kararlarına yönelik eleştirilere cevap vererek, "Eleştirinin, kararı veren yargı mensubunun şahsına yöneltilmesini doğru bulmuyoruz. Kimi kararlara duyulan memnuniyetsizlik, eleştiri ve yorum sınırlarını aşmaktadır. Karara katılan yargı mensuplarının kişisel bilgi ve fotoğraflarına gazete sayfalarında yer verilmek suretiyle yıpratma hatta hedef gösterme girişimine dönüştürülmüştür" demişti.
Çörtoğlu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı 10 Mayıs 2006 tarihindeki törende Danıştay kararlarına yönelik eleştiriler üzerine şunları söylemişti:
"Görevini Anayasa'ya, yasaya, hukuka ve vicdani kanaatlerine göre yerine getiren Danıştayımız, kendisine yöneltilen eleştiri ve beyanları her defasında karşılamayı onur ve itibarına uygun bir davranış olarak görmemektedir. Genel olarak tutumumuz bu olmamakla birlikte, Danıştay'ın, eleştiri boyutlarını aşan, kurumun görev ve saygınlığını hedef alan sistemli, haksız ve dayanıksız haber, açıklama ve beyanlara kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ilkesi çerçevesinde cevap verme zorunluluğunu hissettiği zamanlar olmuş, bunu da basın açıklaması yoluyla kamuoyuna duyurmuştur. Daire ve kurum kararlarının, eleştiri sınırları dışında kalması gereken, dokunulmaz ve ayrıcalıklı bir konuma sahip olduklarını düşünmüyor ve bu durumu yargı bağımsızlığı kapsamında değerlendirmiyoruz. Bu çerçevede, hukuk devletinde yargı kararlarının eleştirilmesi doğaldır. Ancak eleştiri ve değerlendirmelerin ön yargıdan uzak, hukuki ve bilimsel gerae demokrasilerde kuvvet ayrılığı ilkesinin bu 3 gerçeklere dayalı olması gerekir. Eleştirinin, kararı veren yargı mensubunun şahsına yöneltilmesini doğru bulmuyoruz. Kimi kararlara duyulan memnuniyetsizlik, eleştiri ve yorum sınırlarını aşmaktadır. Karara katılan yargı mensuplarının kişisel bilgi ve fotoğraflarına gazete sayfalarında yer verilmek suretiyle yıpratma hatta hedef gösterme girişimine dönüştürülmüştür. Yargıçların, toplum ve devlet içinde konumları, işlevleri ve önemleri göz önünde bulundurularak eleştiri ve değerlendirmelerde dikkatli olunmalıdır. Belli sonuçları elde etmek için yargıyı yönlendirmeye yönelik ve gerçekle bağdaşmayan haber eleştiri ve yorumlarından kaçınılması ve yargıya sahip çıkılarak onun yüceltilmesi herkesin ortak görevi olmalıdır".

Reklam
Reklam

Danıştay 2. Dairesi'nin geçtiğimiz dönemde birçok kritik karara imza attığı ortaya çıktı. Danıştay 2. Dairesi'nin, özellikle 'kamusal alan', Milli Eğitim Bakanlığı uygulamaları ve YÖK ile ilgili aldığı kararları uzun süre tartışılmıştı. Daire, son olarak bir öğretmenin okula gidiş gelişlerinde başörtüsü takmasını laikliğe aykırı bulmuştu. Kamusal alanın genişlediği yorumlarına yol açan bu karar, 'okul yolunda türbana yasak' başlığı altında basında yer bulmuştu. Danıştay 2. Dairesi ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Anadolu liselerine öğretmen atanmalarına ilişkin genelgesinin yürürlüğünü de durdurmuştu.